Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Problém so zdravotníckymi pomôckami. Mnohé z nich sú nedostatkovým tovarom
Zdielať na

Problém so zdravotníckymi pomôckami. Mnohé z nich sú nedostatkovým tovarom

SLOVENSKO / Ak potrebujete nejakú zdravotnícku pomôcku, obaľte sa trpezlivosťou. Na mnohé čakajú pacienti aj dva roky. Navyše veľa z nich na trhu chýba, napríklad chodítka, špeciálne vozíky, barly a onedlho budú v tejto skupine zrejme aj slepecké palice. Slovenskí výrobcovia, dovozcovia a distribútori zdravotníckych pomôcok hovoria, že je to dôsledok aktuálneho zdražovanie vstupných surovín, dopravy i energií. A môže za to aj fakt, že ministerstvo zdravotníctva ich problémy už viac ako 10 rokov ignoruje.

Barle ako nedostatkový tovar

V malých mestách navyše chýbajú špecializované obchody so zdravotníckymi potrebami. "Som zháňal pre seba kovové barly a potom s pomocou magistry v lekárni sme sa pokúšali nájsť nejaké vhodné, vyberali sme z katalógov. Nakoniec po mnohých neúspešných pokusoch sme dospeli k tomu, že existujú jedny, univerzálne," povedal športovec s hendikepom Maroš Kudlík. 

Maroš Kudlík, najznámejší Spartan s barlami na svete, prišiel o nohu ako onkologický pacient. Napriek hendikepu žije život na plno, aj kovové barly hľadal na zlepšenie jeho kvality. " Kvôli tomu, že by mali byť trvácnejšie, a keďže ja rád športujem, tak by mali niečo vydržať. V lekárňach ich asi bežne nedržia. Dodávatelia boli zahraniční a tam im chýbali na skladoch tie tovary," vysvetlil Kudlík. 

Nejde však len o kovové barly. Na zozname toho, čo je ťažké zohnať, sú aj ďalšie zdravotnícke pomôcky.

Ceny vstupných surovín zdraželi

"Už teraz my máme na čakačke pacientov z hľadiska objednávky chodítok," povedal konateľ firmy na dovoz a distribúciu zdravotníckych pomôcok Ján Šlahor. "Momentálne chýbajú všetky pomôcky, čo sa týka výroby hliníka, lebo hliník išiel o 80 percent hore," uviedla konateľka spoločnosti na dovoz a distribúciu zdravotníckych pomôcok Zlatica Balážová. 

A tu začína hlavný problém. Zdražel totiž nielen hliník, ale aj aj ďalšie vstupné suroviny, doprava a samozrejme energie. "My máme vyššie nákupy ako predaje," konštatoval Šlahor. 
"Detský kočík pre postihnuté deti, momentálne môj nákup za taký tovar je 764 eur. Akceptovaná cena na Slovensku, za ktorú ho môžem predať je 720 eur," okomentovala Balážová. Pričom v nej nie je zahrnuté vyzdvihnutie vozíka u výrobcu a ani jeho doručenie pacientovi. "Takže sme v mínuse asi 65 eur na jeden vozík," informovala Balážová. 

Doplatia na to predovšetkým pacienti


Dovozcovia, distribútori, ale aj slovenskí výrobcovia upozorňujú, že tento problém sa netýka len ich, doplatia na to hlavne pacienti. Zoznam chýbajúcich pomôcok sa totiž bude v tejto situácii zväčšovať. "Zastupujeme najväčšieho výrobcu slepeckých palíc v Európe a oznámil nám, že má materiál nakúpený do apríla 2022. Po apríli nám nebude vedieť vyrobiť za tie ceny akceptované na Slovensku slepecké paličky," konštatovala Balážová. 

Riešenie celej situácie by sa dalo nájsť. "Ideálne by bolo, kebyže sa percentuálne navýšia úhrady, ktoré doteraz boli alebo cena by nebola fixovaná," tvrdil Šlahor. 

Potreba dialógu s ministerstvom zdravotníctva

V celej záležitosti však chýba dialóg s ministerstvom zdravotníctva. "Pre ministerstvo zdravotníctva je pacient prioritou, a preto veľmi zodpovedne pristupujeme ku každému rozhodnutiu. Sme otvorení konštruktívnej diskusii a to platí aj v tejto oblasti," informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. 
A druhá strana verí, že sa tak stane čím skôr. "My sme v situácii, že nevieme, čo máme robiť," dodal Šlahor. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy