Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Samosprávy majú veľké komplikácie pri čerpaní fondov. Február bude kľúčovým momentom
Zdielať na

Samosprávy majú veľké komplikácie pri čerpaní fondov. Február bude kľúčovým momentom

BRATISLAVA / Rada Slovenského pozemkového fondu je už niekoľko mesiacov nefunkčná. Z trinástich členov má iba troch. A to znamená, že nemá kto schvaľovať rôzne zmluvy, čo spôsobuje veľké problémy najmä samosprávam pri čerpaní fondov. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) 17. januára vyzvalo vládu a parlament, aby problém urýchlene vyriešili.

Zmluvy nemá kto posúdiť

Samosprávy totiž majú rozpracované rôzne projekty, pre ktorých realizáciu je nevyhnutné, aby mali pozemky právne v poriadku. A keďže je Rada Slovenského pozemkového fondu (SPF) paralyzovaná, ich zmluvy nemá kto posúdiť. "Akonáhle žiadateľ nemá vysporiadaný pozemok, nemôže žiadať o európske peniaze a vôbec nemôže aplikovať ani vlastné peniaze," informoval predseda ZMOS Branislav Tréger.

Primátor mesta Šahy Štefan Gregor je jedným z troch aktuálnych členov Rady pozemkového fondu. Je akýmsi hromozvodom sťažností od kolegov richtárov, čo všetko by mohli robiť, ale musia čakať. "Ja mám informácie, že je tam pripravených viac ako sto zmlúv v tejto chvíli na schválenie," povedal Gregor. 

Február bude kľúčový

Situácia vôbec nemusela nastať. Vopred totiž bolo jasné, že šiestim členom rady sa skončí funkčné obdobie koncom októbra 2021 a ďalším trom členom začiatkom decembra 2021. "Vláda predloží na rokovanie schôdze národnej rady vo februári dodatočných členov Rady Slovenského pozemkového fondu," informoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (OĽaNO). 

Ak vo februári naozaj parlament chýbajúcich členov rady schváli, potom by už procesy mohli ísť pomerne hladko. "SPF má pripravené zmluvy, už zostáva len na Rade, kedy bude funkčná," potvrdil Gregor. 

Povesť je pošramotená

Celkový kredit Slovenského pozemkového fondu je dosť pošramotený najmä rôznymi korupčnými škandálmi z obdobia predchádzajúcich vlád. Minister pôdohospodárstva Vlčan hovorí, že na všeobecnú nápravu bude treba nejaký čas.

 "My si uvedomujeme, že ten problém na SPF je veľký, ale ten nevznikol ani za posledný mesiac, ani za posledný rok. Viem, že majú viac ako 30 000 nevybavených žiadostí," dodal Vlčan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy