Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mazurek odškodné vo výške 20-tisíc Sabakovi nezaplatil, ten mu dal návrh, aby ich daroval zdravotníctvu
Zdielať na

Mazurek odškodné vo výške 20-tisíc Sabakovi nezaplatil, ten mu dal návrh, aby ich daroval zdravotníctvu

BRATISLAVA / Nezaradený poslanec Národnej rady SR Milan Mazurek (hnutie Republika) mal zaplatiť infektológovi Petrovi Sabakovi 20-tisíc eur ako odškodné za ohováranie. Súd o tom rozhodol ešte v decembri. Mazurek peniaze nezaplatil. Sabaka mu dal návrh, aby peniaze daroval slovenskému zdravotníctvu. Mazurek uviedol, že podal na sudcu trestné oznámenie, pretože podľa jeho slov neprebehlo normálne zákonné súdne konanie. Kotlebovci sa musia ospravedlniť političke Irene Biháriovej za výroky, v ktorých ju obvinili, že dostala tisícové dotácie na šírenie zvrhlej propagandy na školách. Strana jej navyše musí zaplatiť.

Infektológ Kliniky infektológie a geografickej medicíny LF UK a UNB Peter Sabaka uviedol 29. októbra na sociálnej sieti, že sa rozhodol brániť súdnou cestou voči ohováraniu. "Považujem totiž za neprípustné, ak sa zdravotník a učiteľ stane terčom nepravdivého ohovárania v záujme politického boja. Obzvlášť, ak nepravdy takto šírené môžu podkopávať naše snahy v boji s pandémiou,“ dodal. Súd 6. decembra rozhodol o odškodnom vo výške 20-tisíc eur. Na jeho zaplatenie mal Milan Mazurek tri dni, lehota už uplynula. 

Mazurek peniaze doposiaľ nezaplatil  

Peter Sabaka ešte na začiatku sporu uviedol, že tieto peniaze použije na finančné prostriedky pre zdravotníctvo. Sabaka v utorok, 12. januára, na sociálnej sieti uviedol, že peniaze nebude od Mazureka vymáhať, pokiaľ ich dobrovoľne daruje nemocnici na Slovensku, v ktorej sa liečia pacienti s koronavírusom. "Týmto preto verejne navrhujem poslancovi Bc. Mazurekovi, aby sumu 20 000 eur dobrovoľne daroval ktorejkoľvek nemocnici na Slovensku, v ktorej sa liečia pacienti s COVID-19. V prípade, ak tak pán poslanec Bc. Mazurek spraví, verejne sľubujem, že peniaze, ktoré mi súd priznal, nebudem od neho vymáhať. " uviedol Sabaka. 

Lekár ďalej v statuse uvádza, že pokiaľ Mazurek nevie vyplatiť celú čiastku jednorazovo, môže si ju rozložiť na splátky. "Rozumiem tomu, že sa jedná o veľkú čiastku. Uvedenú sumu preto môže pán poslanec Bc. Mazurek darovať v 10-tich splátkach po 2000 eur. Výška platu poslanca spolu s paušálnymi náhradami je takmer 5000 eur, a preto si myslím, že darovanie daru rozloženého do takýchto primeraných splátok, neohrozí sociálny štandard pána poslanca Bc. Mazureka," uviedol Sabaka.

K záveru statusu dal Sabaka opäť sľub, že ak začne Mazurek posielať dané peniaze, o ktorých rozhodol súd, zdravotníckemu zariadeniu, tak ich od neho vymáhať nebude. "Opäť verejne sľubujem, že v prípade, ak pán poslanec Bc. Mazurek začne od februára 2022 posielať zdravotníckemu zariadeniu, podľa jeho uváženia, pravidelné mesačné dary v sume 2000 eur a vytrvá tak počas nasledujúcich 10 mesiacov, nebudem od neho vymáhať finančné prostriedky v sume 20 000 eur, ktoré mi súd priznal. Pán poslanec Bc. Mazurek verejne vyhlásil, že v politike nie je pre peniaze, a preto verím, že využije túto príležitosť a podporí Slovenské zdravotníctvo," dodal Sabaka. 

Podľa Mazureka je nariadenie súdu nezákonné

Poslanec Milan Mazurek uviedol, že lekár Peter Sabaka nemá právo žiadať od neho peniaze, pretože vraj neprebehlo normálne zákonné súdne konanie. Rozhodol sa preto podať trestné oznámenie na kežmarského sudcu Juraja Šteffela. "Pán Sabaka len hľadá cestu von z nepríjemnej kauzy, do ktorej ho dostal sudca Šteffel tým, že vydal nezákonné, neodkladné nariadenia, teda sa rozhodol potrestať ma bez toho, aby prebehlo normálne zákonné súdne konanie. Z tohto dôvodu som na neho dal trestné oznámenie, a taktiež som podal odvolanie ku Krajskému súdu v Prešove. Pán Sabaka dobre vie, že ak by sa aj rozhodol akúkoľvek sumu odo mňa vymáhať, na základe takéhoto nezákonného neodkladného, nariadenia, následne by mi ju musel potupným spôsobom vracať a tomu sa chce skrátka vyhnúť," povedal Milan Mazurek. 

Uspela aj šéfka Progresívneho Slovenska Irena Biháriová

Kotlebovci ju označili za cigánsku fanatičku, ktorá minula tisícové dotácie z ministerstva školstva na zvrhlú propagandu na školách. "Tie výroky boli publikované v tlačených novinách, odstrániť sa nedajú, ale súd ich zaviazal, aby sa ospravedlnili," hovorí Biháriová. Podľa vlastných slov iný rozsudok než v jej prospech ani nečakala. "Tam nebola ani čiarka pravdivá. Pre mňa osobne je to dôkaz, že sa dá zvíťaziť nad klamstvami a hoaxami, aj keď to spravodlivosti niekedy trvá," tvrdí Biháriová. 

Medzitým najvyšší súd vytýčil dátum verejného rozhodnutia v prípade Mariána Kotlebu a jeho šekov na 1488 eur. A potvrdí rozhodnutie nižšieho súdu, môže si odsedieť viac ako 4 roky. Kotleba tvrdí, že sa jedná o politickú objednávku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy