Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Reštaurácie otvorili v režime OP, prevádzkarov ale čakalo sklamanie
Zdielať na

Reštaurácie otvorili v režime OP, prevádzkarov ale čakalo sklamanie

BRATISLAVA, STARÝ SMOKOVEC, KYSUCE, HUMENNÉ / Od pondelka (3.1.) sa opäť otvorili reštaurácie a bary, čo pre malých podnikateľov malo znamenať veľkú vzpruhu. Avšak nestalo sa tak, zákazníci sa v režime OP do prevádzok nehrnuli.

"Gastro otvára svoje brány po neuveriteľných troch mesiacoch, čo hodnotíme ako svetlo na konci tunela," hovorí Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie. Mnohé podniky skrachovali, niektoré živorili zo dňa na deň a všetky sa tešili na moment, keď budú môcť znova privítať zákazníkov. Nadšenie však sprevádzala neistota. "Vstávalo sa s lepším pocitom, no zároveň sme nevedeli, čo sa bude diať a ako to bude vyzerať," pritakáva majiteľ reštaurácie v Spišskom Smokovci, Marek Jakubčák.

Očakávaný nával sa však nekonal a prevádzky podstatnú zmenu nepocítili. "Nachádzame sa v najťažšom období, v mesiaci, ktorý je vo všeobecnosti najslabším. Mnohí ľudia navyše ešte ani nevedia, že možnosť jesť priamo v reštauráciách existuje, takže až nasledujúce týždne ukážu, aká je realita," smúti Pavlovský. Prvý deň tak bol pre viacerých majiteľov veľkým sklamaním. "Máme tu dvoch ľudí a dúfam, že ešte nejakí prídu, lebo to nevyzerá ružovo," hovorí majiteľ pivárne v Humennom, Andrej Lipčák.

Ľudia si už s najväčšou pravdepodobnosťou zvykli na pandemický spôsob stravovania a sú ochotní priplatiť si za donášku, keď to znamená jesť z pohodlia vlastného domova. "Nič iné nám neostáva, len zháňať nejaké rozvozy, aby sme čosi vyviezli," prehlasuje Jaroslav Pavlina, ktorý vlastní podnik na Kysuciach. Samozrejmosťou je aj to, že limitovaním vstupu len pre očkovaných a prekonaných reštaurácie prišli o početnú základňu potenciálnych zákazníkov. "Musíme mať podávanie nejako obmedzené, čo nie je pochopiteľné, ale stále je to lepšie ako nič," konštatuje šéfkuchár a majiteľ reštaurácie v Bratislave, Massimo Attanasio.

Ďalším pomyselným polenom pod nohami prevádzkarov je obmedzenie v podobe otváracích hodín. Súčasne nariadenie stanovuje hranicu na 20:00. "Najlepšie by bolo najesť sa o šiestej, aby ste mali pohodu a mohli byť o ôsmej doma. Ak však prídete o siedmej, tak to je 'rýchlovka' a ani my to nevieme stíhať. Zvlášť, keď sa takisto do tej ôsmej musíme dostať domov, keďže je zákaz vychádzania," dopĺňa Attanasio.

Asi najviac však v tomto ohľade trpia nočné pohostinstvá. "Mnohým reštauráciám a barom to nevyhovuje. Pre niektoré typy podnikov je kľúčový práve večerný hosť a v neskorých časoch vytvárajú veľkú časť svojich obratov. Preto je dôležité, aby mali pozmenenú otváraciu dobu," argumentuje Pavlovský a zároveň apeluje na vládu aj v otázke kompenzácií. "Chceme, aby podmienky prežitia, ktoré im cestovný ruch na konci decembra adresoval, boli prijaté, pretože tu ide o záchranu sektora," dopĺňa.

Ak bude situácia stagnovať, či sa neboj zhorší, ďalšie a ďalšie prevádzky budú čakať existenčné problémy. "Ľudia, ktorých mám, pre mňa robia dlhé roky a jednoducho sa s nimi nemôžem takto rozlúčiť, lebo sú pre mňa súčasťou nášho podniku," konštatuje Pavlina. V snahe zachovať svoju reštauráciu či bar tak môže dôjsť k istým netradičným postupom. Zúfalé časy si však vyžadujú zúfalé riešenia. "Všetky okna zadebním tak, ako to urobilo veľa prevádzok na Slovensku a otvorím podnik načierno, lebo inak už nevieme ako ďalej. Musíme na to ísť takýmto spôsobom, partizánskym," s hrozbou uzavrel Andrej Lipčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy