Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Otvárajú sa recepcie slovenských hotelov. Ich návštevnosť je otázna
Zdielať na

Otvárajú sa recepcie slovenských hotelov. Ich návštevnosť je otázna

VYSOKÉ TATRY/VEĽKÁ RAČA / Od 25. decembra môžu byť hotely opäť otvorené, ale rezervácií v lyžiarskych strediskách veľa nie je. Ľudia sú opatrní a niektorí si dovolenku už objednali v zahraničí. Na pobyt v horách by ich mohla nalákať zimná atmosféra. Aj v Tatrách napadlo veľa nového snehu.

Pompézny návrat turistickej sezóny sa nekoná

Mal to byť veľkolepý návrat zimnej turistickej sezóny , ale aj napriek tomu zostali mnohé hotely zatvorené. Michal je majiteľom penziónu v Dolnom Smokovci, ubytovanie je pripravené, masy snehu odhrnuté, ale hostia neprídu.

Rezervácie má až na ďalšie dni. "Tak nie sú to zase nejaké davy, ale mám už nejakých stálych hostí, ktorí sa k nám vracajú každý rok," hovorí majiteľ penziónu a reštaurácie vo Dolnom Smokovci Michal Repčák. 

Viacero hotelov v Tatranskej Lomnici otvoria až uprostred budúceho týždňa pre silvestrovských hostí. Boli sme sa opýtať v jednom z nich na obsadené kapacity a nie je to žiadna sláva. "Môžem povedať, že na Silvestra zo 120 izieb bude obsadených asi 40," konštatuje nemilú realitu riaditeľ hotela v Tatranskej Lomnici Martin Novotný. 

Niektorí hotelieri sú optimistickí

V jednom z hotelov v Starom Smokovci sa popoludní nahlásilo niekoľko hostí a aj tu dúfajú, že nádherné tatranské zasnežené počasie ich priláka oveľa viac.

"Začíname s obsadenosťou 30 percent z dostupnej voľnej kapacity. Tí hostia prichádzajú naozaj z celého Slovenska a veríme, že si užijú krásny zimný pobyt tak ako to zima pripravila," uviedol hovorca tatranských stredísk Marián Galajda. 

Ak budú otvorené hotely, malo by prísť aj viac lyžiarov. V tatranských strediskách ich kontrolujú čítačkami pri nástupe na vlek. Doposiaľ sem chodili lyžovať hlavne domáci. "Vďaka otvoreniu hotelov tak môžu prísť na lyžiarsky pobyt hostia z väčších vzdialeností," priblížil Galajda. 

Lyžiarska sezóna sa rozbieha v režime OP 

Zimná sezóna beží v plnom prúde aj v iných lyžiarskych strediskách. Počas vianočných sviatkov ju otvorili aj na Kysuciach. Aj keď snehové podmienky umožňujú lyžovanie, či snowbordovanie len na zjazdovkách v lokalite Dedovka. 

"Ľudia sa môžu u nás v stredisku ubytovať v ubytovacích zariadeniach, ktoré sú od dnes v prevádzke pre režim OP," povedal pracovník marketingu lyžiarskeho strediska vo Veľkej Rači Patrik Sučik. Občerstviť sa môžu v gastroprevádzkach priamo na svahu, "ktoré pre nich fungujú formou výdajného okienka," dopĺňa Sučik. 

Protipandemickým opatreniam prispôsobili aj automaty na lístky, ktoré nevydajú skipass, kým neskontrolujú QR kód kovidpasu. 

"Je to určite pohodlnejšie, ako keby kontrolovali priamo cez mobily, takto to nevytvára rady," uviedol jeden z ubytovaných hostí.  

Ďalší kľúčový moment

Tretieho januára 2022 by sa mali otvoriť všetky reštaurácie. Poniektoré sú ešte stále rozsvietené na červeno ako symbol toho, že cestovný ruch na Slovensku krváca. Podnikatelia sú presvedčení o tom, že naše veľhory ožijú stopercentne až vtedy, keď sa k otvoreným prevádzkam pridá aj gastro.

"Dotvára ten celý kolorit toho všetkého, čo ponúkame tým hosťom. Takže nemôže to byť len ubytovanie. Tí ľudia sa chcú aj niekde zabaviť, najesť, vypiť si, posedieť," dodal Repčák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy