Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dôchodcovia a ŤZP by od januára nemali doplácať za lieky. To sa ale netýka každého
Zdielať na

Dôchodcovia a ŤZP by od januára nemali doplácať za lieky. To sa ale netýka každého

BRATISLAVA / Od prvého januára by dôchodcovia a ťažko zdravotne postihnutí nemali doplácať v lekárni za lieky. Takmer pred rokom to odhlasovali poslanci parlamentu. Slovenská lekárnická komora však tvrdí, že sa to v praxi nebude týkať všetkých dôchodcov. A zároveň, nulové doplatky nebudú na všetky lieky, iba na tie najlacnejšie.

Ešte piateho februára tohto roka bola schválená legislatíva, ktorá zavádza nulový limit spoluúčasti pre dôchodcov.

"Teraz sa nám podaril druhý bod programu, ktorý sme ľuďom sľúbili. A to je zrušenie poplatkov za lieky pre deti do 6 rokov, pre ZŤP a pre dôchodcov. Od 1.4. to bude platiť pre všetky deti do 6 rokov. Pre ZŤP a dôchodcov od d1.1. 2022," povedal predseda NRSR Boris Kollár vo svojom videu na sociálnej sieti. 

Slovenská lekárnická komora pripravila aj letáky , lieky bez doplatku, ale názov letáku môže odradiť. Je na ňom napísané "Nula nie je ako nula". 

"Výška doplatku, ktorú bude pacient platiť sa zníži o sumu doplatku najlacnejšieho lieku v danej referenčnej skupine. Pokiaľ pacient napríklad dopláca 5 eur za niektorý liek a v danej referenčnej skupine neexistuje lacnejší liek, tak tých 5 eur nebude doplácať. Ale pokiaľ tam existuje liek, za ktorý sa dopláca napríklad euro, tak tomu pacientovi sa zníži doplatok práve o to euro," vysvetlil prezident Slovenskej lekárnickej komory, Ondrej Sukeľ.

Lekárnici sa chcú vyhnúť konfliktom priamo v lekárni a preto upozorňujú, že informáciu o nároku oznámi lekárnikovi pri výdaji lieku automaticky zdravotná poisťovňa, potom čo pacient nadiktuje svoje rodné číslo.

"Chceme však upozorniť na to, že odpustený doplatok je vo výške doplatku za najlacnejší náhradný liek, najlacnejšiu náhradnú zdravotnícku pomôcku a najlacnejšiu náhradnú dietetickú potravinu. To znamená, že poistenec môže v niektorých prípadoch stále doplácať," vyhlásil hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera, Matej Štepiansky.

O nároku na nulový doplatok na lieky rozhoduje aj mesačný príjem dôchodcu. Nesmie byť vyšší ako 680 eur. Dôchodcovia s vyšším príjmom budú i naďalej využívať limit spoluúčasti ako doteraz. Všetko, čo zaplatia navyše, im vráti ich zdravotná poisťovňa na účet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy