Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zima je pre ľudí bez domova najťažším ročným obdobím, v jednej nocľahárni evidujú 230 ľudí
Zdielať na

Zima je pre ľudí bez domova najťažším ročným obdobím, v jednej nocľahárni evidujú 230 ľudí

BRATISLAVA / Zima je pre ľudí bez domova najťažším ročným obdobím. Mnohí z nich podcenia mrazivé noci a niektorí aj zomrú na ulici. Aj keď majú k dispozícií nocľahárne, riešením je pre nich napríklad aj pobyt za mrežami.

Hoci nocľahárne stoja len symbolické euro, nájdu sa aj takí, ktorí ich zďaleka obchádzajú a teplú posteľ radšej vymenia za mreže. "V ústavoch na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody sa nachádza viacero osôb, ktoré pri nástupe uvádzajú miesto trvalého pobytu bezdomovec," uviedla hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže, Monika Kacvinská. 

„V rokoch 2018 až 2020 evidujeme celkovo 547 odsúdených ľudí bez domova. Z toho až 258 ľudí bez domova bolo v tomto období odsúdených za trestný čin krádeže," povedal hovorca Ministerstva spravodlivosti SR, Peter Bubla.

Najnižšia sadzba je pri tom za krádež dva roky. To ale neznamená, že páchateľ, ktorý sa dopustí tohto činu, si odpyká celý trest.

"Môže to byť aj trest na jeden mesiac, dva, tri. Záleží od toho o aký skutok ide a závisí to aj od páchateľa, či bol v minulosti nejakým spôsobom postihnutý za krádež," priblížil advokát Milan Ficek.

Vynaliezavosť ľudí, ktorí sa ocitli na ulici, niekedy nepozná hranice. Dôvodom ostať v teple za mrežami môže byť práve vypočítavosť.

"Každý z nás má svoje správanie podnietené na základe nejakých motívov a nejakých potrieb. A toto je niečo, čo títo ľudia bez domova môžu na základe aj minulých skúseností využiť vo svoj prospech, možno tou ľahšou cestou, ako aktívne a prosociálne si zabezpečiť," priblížila psychologička Erika Tkáčová.

Bojovať s nepriaznivými podmienkami na ulici sa dá aj celkom inak. K dispozícií sú totiž aj viaceré nocľahárne, ktoré slúžia práve ľuďom bez domova. V Bratislave je takýchto zariadení hneď niekoľko. Ako nám prezradil riaditeľ jednej z nich, najväčší záujem o ich služby evidujú počas zimy. Najviac klientov tvoria pritom muži od 40 do 60 rokov.

"V tých veľmi krutých zimách to bolo až 230 ľudí, ktorí spali v našej nocľahárni. Ako náhle sa začína schladzovať, počet ľudí nám stúpa. Na samotné vianočné sviatky, počas štedrého dňa a nového roku, tak máme krátkodobý pokles," povedal Jozef Kákoš, riaditeľ nocľahárne Depaul Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy