Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Zástupkyňa ombudsmana k prípadu českého Georga Floyda: Polícia pochybila
Zdielať na

Zástupkyňa ombudsmana k prípadu českého Georga Floyda: Polícia pochybila

ČESKÁ REPUBLIKA / Polícia pochybila v prípade zásahu proti zdrogovanému mužovi v Tepliciach, ktorý neskôr zomrel. Tvrdí to zástupkyňa ombudsmana vo svojej vyšetrovacej správe. Upozorňuje na hrubé porušenie policajného postupu. Zásah policajtov považuje za neadekvátny niekoľko neziskových organizácií.

"Podľa môjho názoru polícia pochybila," vyjadrila sa zástupkyňa ombudsmana, Monika Šimůnková. Minulý rok zasiahla polícia proti mužovi, ktorý pár minút pred tým pod vplyvom drog narazil hlavou do áut. Ležal na zemi a bol agresívny aj na policajta.

"Ja za týmto zákrokom stojím, bol v súlade so zákonom," obhájil sa riaditeľ polície Jaromír Kníže. Pár minút na to muž umrel. Prípad sa začal spájať so smrťou Georga Floyda, ktorá viedla k demonštráciam v Spojených štátoch. Dôkladné prešetrenie prípadu požaduje Rada Európy aj organizácia Amnesty International. 

Do prípadu sa vložila zástupkyňa ombudsmana. Podľa nej urobila polícia chybu trikrát.

"Volala záchrannú službu až s niekoľkominútovým meškaním. Prestal vykazovať známky života a nikto z policajtov nemonitoroval zdravotný stav toho pána," povedala zástupkyňa obmudsmana. Polícia sa podľa nej dopustili chýb aj pri vyšetrovaní.

"Chýbajú tam výpovede práve členov prvej sanitky, ktorá prišla na miesto," povedala Monika Šimůnková. 

Policajti tvrdia, že umrel na predávkovanie drogami. Výsledná správa nemôže prípad znova otvoriť, môže však políciu vyzvať k zmene postupu pri podobných zásahoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy