Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Polícia z podnecovania obvinila Roberta Fica. Expertka na trestné právo vysvetľuje, čo to znamená
Zdielať na

Polícia z podnecovania obvinila Roberta Fica. Expertka na trestné právo vysvetľuje, čo to znamená

BRATISLAVA / Odsúdenie za trestný čin podnecovania v našich končinách nie je bežné. Horná hranica v prípade reálneho odpykávania si trestu je oproti iným skutkom v rámci trestného zákona pomerne nízka. Zisťovali sme, čo možno považovať za podnecovanie.

Podnecovanie laicky znamená, že niekto podnecuje na to, aby iní páchali trestnú činnosť, teda aby boli hromadne porušované skutočnosti, ktoré sú dané zákonom alebo zo zákona vychádzajú. Cieľom môže byť napríklad hromadne závažne narušený verejný poriadok. "Trestný čin podnecovania patrí do kategórie trestných činov tzv. trestnej súčinnosti. Patrí tam aj trestný čin, keď niekto schvaľuje trestnú činnosť. Keď niekto nadržiava, pomáha zabezpečiť určité prostriedky na trestnú činnosť," vysvetlila expertka na právo a rektorka Akadémie policajného zboru, Lucia Kurilovská. 

Napríklad drogy či zbrane. Ak politik v pléne Národnej rady odprezentuje návrh vymeniť 500 eurové poukazy pre seniorov za 200 eurovú hotovosť, nejde o podnecovanie na subvenčný podvod, pretože ho na tamojšom mieste chráni poslanecká imunita. V prípade, ak by takýto návrh predniesol mimo neho, už sa trestného činu podnecovania dopustí. V rámci nahovárania ostatných na porušovanie protipandemických opatrení v podobe zvolania "Rúška dole!" ide výhradne o priestupok na úseku verejného zdravia. Takéto konanie ako podnecovanie nemožno definovať, keďže nejde vyslovene o trestný čin.


Za podnecovanie v prípade dokázania viny hrozí maximálne dvojročný pobyt za mrežami, trestná sadzba sa nezvyšuje ani počas núdzového stavu. Súd môže udeliť aj alternatívne tresty. "Môže byť uložený trest domáceho väzenia, trest povinnej práce, peňažný trest," konštatovala Lucia Kurilovská. Reálne odsúdenie za tento trestný čin je v našej krajine skôr výnimočné. "V roku 2020 nebol odsúdený nikto za trestný čin podnecovania. Za tento rok budeme mať štatistiku v prvom kvartáli 2022," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy