Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Parlament schválil ďalšiu reformu. Opäť bez podpory hnutia Borisa Kollára
Zdielať na

Parlament schválil ďalšiu reformu. Opäť bez podpory hnutia Borisa Kollára

SLOVENSKO / Správa lesných pozemkov v národných parkoch vo vlastníctve štátu prejde do kompetencie ministerstva životného prostredia. Parlament zákon schválil 75-timi hlasmi, pričom prítomných bolo 76 poslancov. Reforma počíta so zriadením správy národných parkov ako samostatných organizácií. Tie budú spravovať hnuteľný a nehnuteľný majetok vo vlastníctve štátu na území národných parkov.

Po reforme nemocníc je reforma národných parkov druhou, ktorá prešla parlamentom nie vďaka, ale napriek Borisovi Kollárovi a jeho hnutiu. Exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský povedal, že pre koalíciu by bolo lepšie, keby v nej Kollárovo hnutie nebolo. On sám hlasoval proti zmenenej podobe predloženého návrhu. Napriek tomu umožnil jeho schválenie.

"Včerajšia noc bola veľmi dramatická, koaličný partner nielenže nepodporoval projekt, ktorý je v PVV ale vytiahol karty a obštruoval parlament," uviedol minister životného prostredia, Ján Budaj. Reforma napriek tomu prešla.

"Zostanú naďalej národnými parkmi a nezmenia sa na lunaparky," povedala poslankyňa Monika Kozelová zo strany OĽaNO. 

"Je to pre ľudí, nielen pre prírodu. Bude to aj zdroj obživy," dodal Budaj. 

Za hlasovalo 75 poslancov, ojedinelý 76. hlas proti dal Ján Mičovský, bývalý minister pôdohospodárstva. Hlasoval síce proti, no vďaka nemu bola národná rada uznášaniaschopná.

"Som sa rozhodol nevytiahnuť kartu, ruku som už na nej mal, pol pléna kričalo, Mičovský, kartu von," uviedol Ján Mičovský zo strany OĽaNO.

Ján Mičovský dlhodobo presadzoval inú predstavu. "Aby prešli všetky lesy pod rezort životného prostredia," uviedol.

Tak aj znel pôvodný návrh. Podľa predsedu výboru pre pôdohospodárstvo za to ale nemôže Sme rodina, ktorá bola tiež proti presunu všetkých lesov, ale najmä časť hnutia Igora Matoviča. 

"Určitá skupina poslancov z krídla Kresťanskej únie odmietala podporiť presun lesov pod ministerstvo životného prostredia, nemali by dostatok hlasov. V priebehu dňa sa dohodli, že poslanci Oľano a SaS podporia návrh iba vtedy, ak prejdú iba národné parky," povedal Jaroslav Karahuta zo strany SME RODINA.

Exminister si nebral servítku pred ústa ani pri odpovedi na otázku, či by vládna koalícia na tom nebola lepšie bez účasti strany Borisa Kollára.

"Mal by som byť asi lepší diplomat, ale ja som lesník, ktorý sa na chvíľu stal politikom, myslím si, že by to bolo lepšie," vyjadril sa Mičovský.

Hnutie SME RODINA paradoxne tvrdí, že podporuje reformu národných parkov, ktorá je súčasťou vládneho programu.

"Sme súčasťou koalície, podporujeme programové vyhlásenie vlády, neblokujeme. Nejdeme proti cieľu, ideme proti forme. Je to chaotické. Ja som sa k tomuto pozmeňovaciemu návrhu dostal 12 minút pred hlasovaním," povedal Karahuta.

"Tento konflikt vnútrokoaličný bol to posledné, čo nám bolo treba. Pozývam stranu Sme rodina, poďte do práce, polemika politická skončila, začína práca," povedal Ján Budaj.

Podľa Štátnej ochrany prírody ide o historický medzník

"Reforma národných parkov posúva Slovenskú republiku v oblasti ochrany prírody do kruhu vyspelých krajín," zhodnotila Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) v súvislosti so schválením reformy Národnou radou SR. Podľa ŠOP SR ide o historický medzník, ktorým národné parky na Slovensku majú možnosť získať podobu, akú si zaslúžia. V tlačovej správe o tom informoval Odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody SR.

Schválená poslanecká novela zabezpečí národným parkom právnu subjektivitu a prevod správy pozemkov vo vlastníctve štátu pod rezort životného prostredia. Na základe Memoranda o spolupráci medzi Ministerstvom životného prostredia SR a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR z 25. októbra ako aj na základe pozmeňovacieho návrhu sa presun štátnych pozemkov bude realizovať až po zonácii národných parkov.

Novela by mala zaručiť dodržiavanie zmlúv

ŠOP SR uviedla, že praktické skúsenosti zo zahraničia dokazujú, že národné parky s jednotnou správou, spravované organizáciou ochrany prírody, sú jednoznačným prínosom pre celé územie vrátane miestneho obyvateľstva. Navrhovaná novela zákona o ochrane prírody a krajiny pri prevode pozemkov garantuje, že sa zachovajú všetky zmluvy viazané na prevzaté pozemky.

Ide napríklad aj o dodávateľsko – odberateľské zmluvy, nájomné zmluvy či existujúce zmluvy uzatvorené napr. aj so včelármi a iné. Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky v tejto súvislosti prevezme všetkých lesníkov a robotníkov, ktorí sa podieľajú na obhospodarovaní lesov v národných parkoch pri zachovaní ich doterajšieho ohodnotenia. Zároveň bude pri správach národných parkov zriadený poradný, odborný, konzultačný a iniciačný orgán Rada národného parku.

„Historická anomália v správe národných parkoch bola týmto významným krokom odstránená. Schválením predloženej reformy sme sa vydali na cestu udržateľnej ochrany našich najcennejších území. Jednotná správa a právna subjektivita národných parkov prinesie nielen vyššiu kvalitu ochranu prírody a krajiny, ale aj socio- ekonomický rozvoj dotknutých regiónov,“ uzavrel generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska.

Igora Matoviča pobúrila otázka o vládnutí bez Borisa Kollára

Vidí za tým predčasné voľby. Myslí si, že v budúcej vláde bude Hlas, Progresívne Slovensko a strana SaS. Prirovnal to k situácii s vakcínou Sputnik V.

"Najkratšia cesta k predčasným voľbám je vyštvať Sme rodina z koalície," uviedol na svojej sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy