Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Diaľnica v nedohľadne, dedinčania zobrali veci do vlastných rúk
Zdielať na

Diaľnica v nedohľadne, dedinčania zobrali veci do vlastných rúk

KYSUCE / Obec Povina je súčasťou frekventovaného medzinárodného ťahu, cez ktorý denne prejdú stovky kamiónov. Neustály hluk a číhajúce nebezpečie ich prinútili s náporom áut bojovať.

Už viac ako 25 rokov čakajú Kysučania na dobudovanie diaľnice D3 zo Žiliny k poľským hraniciam. Tento úsek je kľúčový pre prepravu smerom k nášmu severnému susedovi a ľudia žijúci v okolitých dedinách tak sledujú konštantný nával nákladných vozidiel. Situácia sa v poslednom období ešte zhoršila, a tak Povinčanom neostalo nič iné, než sa obrátiť na kompetentné orgány.

"Cesta je preťažená, hlavným problémom je to, že vodiči nedodržiavajú rýchlosť. Preto hľadáme riešenia. ktoré by ich donútili dodržiavať 50-tku," povedala starostka obce Alena Dudeková. Obyvateľov trápia otrasy spojené s hlukom, no najväčším problémom je bezpečnosť. V posledných mesiacoch sa im podarilo zrealizovať chodník a dopravné tienenie na ochranu chodcov, pribudli aj vodiace čiary či optické brzdy, no obzvlášť sa tešia z radaru. "Osadili sme merač rýchlosti, ktorý má autá spomaliť a my tak budeme môcť bezpečne vyjsť na hlavnú cestu," prehlásila prvá žena dediny.

Rozdiel je cítiť už po niekoľkých dňoch a dáta navyše poslúžia polícii v identifikovaní rizikových časov. "Budeme mať lepšie informácie o tom, kedy sa porušujú pravidlá cestnej premávky v tomto úseku, a z týchto štatistických údajov sa následne bude vychádzať pri plánovaní výkonu služby," vysvetlil Michal Svrček z Krajského dopravného inšpektorátu Žilina. Ďalej je na pláne priraďovací a odbočovací pruh, pričom na prechode pre chodcov by mali pribudnúť svetelné senzory.

To, aké sú opatrenia efektívne, zistíme čoskoro, onedlho absolvujú svoju prvú veľkú skúšku. "Význam riešení prijatých na dnešnom stretnutí, sa ukáže o pár mesiacov, keď sa začne s výstavbou privádzača a rekonštrukciou Radoľského mosta, cez ktorý ide hlavný ťah z Čiech a Poľska," uzavrel poradca ministra dopravy pre región Kysúc Jozef Mozol. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy