Oblačno
16°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kňaz neotvoril kostol, keď v ňom môže byť len tridsať ľudí: Nechce aby sa ľudia hádali
Zdielať na

Kňaz neotvoril kostol, keď v ňom môže byť len tridsať ľudí: Nechce aby sa ľudia hádali

NITRA / Po miernom uvoľnení opatrení pre očkovaných a prekonaných už môžu ísť veriaci aj na bohoslužby do kostolov. Ale dostane sa tam iba určitý počet ľudí. Kňaz v Novej Vsi nad Žitavou a v Slepčanoch sa preto rozhodol aj naďalej sláviť omše sám, bez veriacich v kostole. Nechce totiž, aby medzi ľudmi vznikali konflikty. Chce predísť hádkam o to, kto môže či nemôže ísť dovnútra.

Aj napriek tomu, že ľudia môžu opäť ísť na omše, dvere kostola v Novej Vsi nad Žitavou a aj susedných Slepčanoch zostávajú zatvorené. "V časoch, ktoré nie sú jednoduché, v kostole nenachádzali dôvod na rozdeľovanie a hádky," vyjadril sa správca farnosti Ľubor Gál. Podľa pravidiel na bohoslužbu môže ísť maximálne 30 ľudí, ak by sa využila druhá možnosť, teda rozloha kostola, mohlo by tam byť iba 8 ľudí. Do vnútra by sa dostali ale iba očkovaní ľudia alebo takí čo, Covid-19 prekonali. Aj v tom vidí kňaz v súčasnej dobe, hlavne na dedine kde každý každého pozná, problém.

"Myslím si, že v časoch, kedy sú ľudia už tak priveľmi rozdelení a rozhádzaní, tak aby sme my v kostole ešte pridávali olej do ohňa nie je na mieste," dodal Ľubor Gál. Aj väčšina ľudí v dedine toto rozhodnutie schvaľuje. Nevedia si predstaviť, že ak by sa počet v kostole naplnil, otočia ich pri dverách. "Keď sa môžeme v nákupných centrách tlačiť, tak môžeme aj v kostole. Myslíme si, že ľudia by sa nemali selektovať," vyjadrili sa obyvatelia Novej Vsi nad Žitavou.

Farár si ale svoju prácu robí aj naďalej, ľudia môžu omše sledovať online. Tiež môžu prísť do oboch kostolov individuálne na spoveď či sväté prijímanie. Počas omše ale kostol býva zamknutý.

Súvisiace články