Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Voda zdražie, varujú vodárenské spoločnosti po zmene zákona
Zdielať na

Voda zdražie, varujú vodárenské spoločnosti po zmene zákona

BRATISLAVA / Až 5 miliárd eur - o takých nákladoch hovoria vodárenské spoločnosti po nedávno prijatej zmene zákona. Podľa nej budú musieť platiť za výmenu vodovodných prípojok do domácností. A zvýšené náklady sa potom samozrejme odrazia aj na cene vody.

Vodárenské spoločnosti hovoria o nákladoch až 5 miliárd eur, ktoré sa potom premietnu do ceny za vodu.

"Samozrejme, tieto náklady nebudú hneď v takejto výške, ale sú to plynulé náklady rozložené na obdobie, kedy sa budú opravovať, udržiavať a prípadne vymieňať vodovodné prípojky," povedala Ivana Mahríková, vedúca kancelárie Asociácie vodárenských spoločností.

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana to odmieta: "To je strašenie obyvateľstva, žiaľ, musím to takto skonštatovať, pretože tých 5 miliárd eur vzniklo takým spôsobom, že sa vyčíslila hodnota na nové vybudovanie všetkých prípojok tohto typu na Slovensku. Životnosť prípojok je 50-100 rokov."

Ide o časť spájajúcu verejné vodovodné systémy a konkrétne nehnuteľnosti.

"Prípojka sa najčastejšie nachádza pod štátnou cestou, tu je prípojka na území odberateľa. V doterajšom stave musel odberateľ platiť aj za poruchy a budovanie tejto časti. Podľa nového stavu za tieto úseky zodpovedá vodárenská spoločnosť," hovorí Juraj Smatana.

Ivana Mahríková ale vraví, že "je dosť absurdné, aby vlastníci vodovodov investovali do opravy a údržby týchto prípojok, keď im nepatria."

Jedna z predkladateliek pozmeňovacieho návrhu, Anna Zemanová zo SaS hovorí: "Si myslím, že je úplne správne, že tá prípojka po vodomernú šachtu je na starostlivosti dodávateľa, toho, čo na tej vod. prípojke podniká a dodáva za úhradu svoju službu, čiže pitnú vodu."

Juraj Smatana pripomína: "To pre babičku, ktorá žije z minimálneho dôchodku, bolo absolútne likvidačné a je spravodlivé, že tie náklady má niesť vodárenská spoločnosť."

Akcionármi vodárenských spoločností sú mestá a obce.

"Novela zákona chce riešiť spravodlivosť v tom, aby človek, ktorý potrebuje vodovodnú prípojku a nemá dostatok financií, tak ju mal zaplatenú niekým iným, to ale bude znamenať to, že všetci sa poskladáme na individuálne potreby jednotlivých dotknutých ľudí," dodáva Michal Kaliňák, hovorca ZMOS.

Ministerstvo životného prostredia uznáva, že táto zmena nebola témou dlhodobých rokovaní, s jej podstatou sa ale stotožňuje.

"Takto sa tá záťaž rozdelí oveľa spravodlivejším a solidárnejším spôsobom," argumentuje Juraj Smatana.

Vodárenské spoločnosti sa ale nevzdávajú: "Oslovujeme pani prezidentku, aby zákon nepodpísala a vrátila späť do národnej rady," hovorí Ivana Mahríková.

Konečné slovo v prípade zmeny ceny vody bude mať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Poruchy s nutnosťou výmeny časti potrubia môžu stáť naozaj veľa peňazí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy