Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Darované Vianoce: Žena žije sama so štyrmi deťmi. Keď všetko vyplatí, zostane jej 20 eur
Zdielať na

Darované Vianoce: Žena žije sama so štyrmi deťmi. Keď všetko vyplatí, zostane jej 20 eur

ROŽŇAVA / Začali sme pred deviatimi rokmi a odvtedy sme stovkám detí darovali skutočné Vianoce, o akých snívali. Vďaka anonymnému darcovi z Košíc mnohé rodiny zažívajú radosť z darčekov a prekvapení, a inak to nie je ani počas týchto Vianoc. V prvom príbeu sme navštívili štyroch skromných školákov z Rožňavy, ktorí po veľkých darčekoch ani veľmi netúžili. Priali si stabilnú rodinu.

"Nemám šťastie v živote. Nemám," hovorí s plačom Karolína Janková, mama štyroch detí. "Mamka robí všetko preto, aby nás neodviezli do detského domova," hovorí Janko. 

Päťčlenná rodina žije vo veľmi skromných podmienkach. Neuvažujú nad tým, čo nájdu pod vianočných stromčekom, ale najmä nad tým, aby zostali pokope. Štyri deti so svojou mamou bývajúv prenajatom domčeku, kde nie je miesta nazvyš ani na hranie počas sychravých dní. "Máme maličkú izbu, ale je nám tu teplo a dobre," hovorí Janko. 

"Keď vyplatím všetko -nájom, elektrinu a vodu- nezostane mi nič, len dvadsať eur pre všetkých," opisuje Karolína Janková. Rodina žije bez bez otca, ktorého nedávno pochovali. Hovoria to bez súcitu, keďže vedia, čo zažili. "Dostal infarkt, lebo veľa pil. Aj ma bil, kopol ma do hlavy, ešte aj moju mamku bil," povedala matka štyroch detí. 

Chlapskú ruku nahradil v rodine najstsrší syn, 14-ročný Lacko. "Chodím brigádovať ku susedom, hrabem lístie, kopem," hovorí Lacko. 

"Keď mu dajú jedlo, prinesie domov, aby sme sa najedli," hovorí Janko. 

"Mám len ich, deti. nikoho iného," hovorí so slzami v očiach mama Karolína. 

Vdaka projektu Darované Vianoce a anonymnému darcovi sme sa rozhodli, že im starú izbu s nefukčným nábytkom zmeníme na to, po čom túžili. Na skutočnú detskú izbu. Deti by cheli vymaľovať stenu a vymeniť televízor. 

"Vďaka anonynmnému darcovi z Košíc sa nám podarilo spustiť príjemnú charitatívnu reťazovú reakciu. Chcel by som aj poďakovať všetkým ľuďom, ktorí pomáhajú a pomáhali v posledných rokoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy