Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mladá mamička Megan, ktorá doma nechala ročného synčeka, napísala z väzenia list
Zdielať na

Mladá mamička Megan, ktorá doma nechala ročného synčeka, napísala z väzenia list

SLOVENSKO / Bola som mladá a hlúpa a teraz za to nesiem následky. Píše v liste pre Televíziu JOJ mladá mamička Megan, z východného Slovenska. Úrady ju odlúčili od ročného synčeka. Musela nastúpiť do väzenia, kde si odpykáva trest za svoju drogovú minulosť. Jej príbeh sa však týmto ani z ďaleka neskončil. O tom, ako dopadne zrejme rozhodne prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa oň zaujíma.

​Pred niečo vyše týždňom sa lúčila 21-ročná mamička Megan so svojim ročným synčekom Alexisom a nastupovala do väzenia. Odpykať si trest, ktorý si zaslúžila, ako sama tvrdí, svojou mladíckou nevyzretosťou a hlúposťou. Krátko po tom, ako sa za Megan zavreli dvere väzenskej cely sme jej do ženskej väznice adresovali list s otázkam. Takými, ktoré u divákov televízie JOJ vyvolal jej zverejnený príbeh. Najprv mladej narkomanky a dílerky, no neskôr milujúcej matky, ktorá pre svoje vážne životné pochybenie, musela opustiť svojho iba ročného synčeka. Na odpoveď sme nečakali dlho. "Moja prvá noc bola hrozná. Nedokázala som spať. Stále som sa iba prehadzovala a mala nočné mory. Na druhý deň som vedela, že lieky, ktoré mi boli odporučené budú potrebné, lebo tú bolesť neznesiem a totálne sa zrútim. To si ale dovoliť nemôžem, lebo chyby musím napraviť," píše v liste Megan. 

Mladá mamička vo svojom liste píše o temnom období, ktoré zažila v časoch svojej najväčšej puberty. Aj v tomto prípade sa pod jej zlyhanie výrazne podpísala láska. Výborne prospievajúcej stredoškoláčke sa v jednom momente život otočil. "Nepoužívala som vlastný rozum, ktorý mi od začiatku hovoril, že je to nesprávne. Namiesto toho som sa nechala zviesť a padla som na úplné dno, kvôli človeku, o ktorom som si myslela, že ma ochráni." 

To sa však nestalo. Z Megan sa stala nezodpovedná záškoláčka. Navyše až po uši namočená v drogách. "Toto katastrofálne obdobie trvalo asi rok. Následky pre mňa neboli jasné. Stratila som všetko. Rodinu, ktorej som sa otočila chrbtom, kamarátky, ktoré nezniesli moje správanie, školu, ktorá ma vyhodila. Tam sa pre mňa skončilo všetko. Bolo mi to jedno. Len preto, že som nechcela stratiť Peťa." 

Ukončil to policajný zásah, keď sa s priateľom, drogovým dílerom vracala z Bratislavy. So zadržaním, za mrežami väzby, prišlo precitnutie. A k tomu zistenie, že je tehotná. Nie však s priateľom pre ktorého skončila vo väzbe. "NAKA nás zadržala. Podotýkam deň pred tým, som zistila, že som tehotná. Po tomto zistení som bola na sto percent rozhodnutá, že je so všetkým koniec. Nuž neskoro." 

Megan tvrdí, že jej príbeh by mal byť odstrašujúcim príkladom a mementom nie len pre ňu, ale aj iné mladé dievčatá. Zároveň však zdôrazňuje, že všetky svoje chyby z minulosti chce napraviť.

Jej ďalší osud má v rukách prezidentka Zuzana Čaputová

Tá v rozhovore pre Televíziu JOJ priznala, že ju prípad Megan veľmi zaujal. Mladá žena jej totiž adresovala svoju žiadosť o zmiernenie trestu. "Materiály už máme skompletizované Budúci týždeň budeme mať poradu k tejto, ale aj ďalším žiadostiam. Čiže momentálne je to v štádiu posudzovania," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. 

Rozhodovanie prezidentky bude náročné. Keďže na jednej strane ide o právoplatne odsúdenú ženu, pre vážne drogové delikty. Na druhej strane však ide ľutujúcu matku a jej syna, ktorý musia nateraz aj pričinením štátu čeliť vzájomnému odlúčeniu. To, či by mohla prezidentka udeliť Megan alternatívny trest, bude zrejme náročnou otázkou aj pre jej úrad. "Zníženie trestnej sadzby, alebo tá úľava, alebo zmiernenie trestu, ktoré prezident v rámci inštitútu môže udeliť, sa zatiaľ nedialo zmenou druhu trestu. Samozrejme sa budeme navrhovať aj touto možnosťou," hovorí prezidentka Zuzana Čaputová. 

"Ja sa nevyhýbam trestu. Jediné o čo žiadam je alternatíva, ktorá mi umožní byť so synom. Vidieť ho vyrastať a predísť hrozbám, ktorými si nemusí prejsť. Ako matka dokážem všetko, a budem robiť aj nemožné preto, aby som dala synovi život, aký si zaslúži, rodinu na ktorú bude hrdý. Dokážem napraviť, čo som spochybnila. Pre Alexisa," uviedla Megan v liste. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy