Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bývanie ľudí na vidieku bude ekologickejšie. Ministerstvo životného prostredia vyčlenilo pol miliardy eur na energetickú obnovu
Zdielať na

Bývanie ľudí na vidieku bude ekologickejšie. Ministerstvo životného prostredia vyčlenilo pol miliardy eur na energetickú obnovu

SLOVENSKO / Významná časť peňazí, ktoré Slovensko získa z plánu obnovy Európskej únie, pôjde na zelené projekty. Jedným z nich je energetická obnova 30- tisícov rodinných domov. Minister životného prostredia dnes podpísal dokumenty, ktoré na tento účel nasmerujú pol miliardy eur.

Detaily budú známe neskôr, avšak už teraz je známy hlavný úmysel ministerstva životného prostredia. Aby bývanie ľudí, najmä na vidieku bolo ekologicky prijateľnejšie.

"Mojím úsilím je dosiahnuť, aby vyčerpaním pol miliardy projekt neskončil, a aby vláda prijala myšlienku trvalého zlepšovania energetického a ekologického stavu rodinných domov," potvrdil Ján Budaj, minister životného prostredia. 

Všetky informácie, vrátane prípadnej spoluúčasti záujemcov, plánujú zverejniť do konca roka. Za projekt zodpovedá Slovenská agentúra životného prostredia.

"Plánujeme zverejniť prvú výzvu v treťom kvartáli budúceho roka. Od januára začneme komunikovať všetky kroky," vyhlásil generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia, Michal Maco.

Napríklad rodina z obce Zemplínske Hámre býva v rodičovskom dome. Ten má už vyše štyridsať rokov. Opravujú si ho postupne. Príliš veľké investície si ale dovoliť nemôžu. 

"No zišlo by sa, komu by sa v dnešnej dobe nezišli peniaze? Najprv by bolo treba strechu a potom zateplenie," vyjadrila sa obyvateľka Zemplínskych Hámrov.

"Výborný nápad, my máme 50 ročný dom, už omietka opadáva, treba nám zatepliť, fasádu novú a tak," povedala ďalšia obyvateľka obce.

Štát očakáva, že záujem o dotácie budú mať aj starší obyvatelia.

"Tu sú ľudia takí, čo na to nemajú, žijú s dôchodkov a nemajú na fasádu na dom 5- 6 tisíc, lebo všetko je drahé, išiel hore materiál," doplnila obyvateľka.

"Musíme dosiahnuť, aby slovenské dediny a mestečká dosiahli technologickú úroveň, aká je bežná inde v Európe," vyhlásil Ján Budaj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy