Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na obhliadajúceho lekára čakali pri nehybnom tele viac ako päť hodín
Zdielať na

Na obhliadajúceho lekára čakali pri nehybnom tele viac ako päť hodín

ZÁKAMENNÉ / Toto si rodina nezaslúžila. Tvrdia to záchranári z Oravského záchranného systému. Viac ako päť hodín čakali s policajtmi pri zosnulom mužovi zo Zákamenného, kým prišiel obhliadajúci lekár.

"Oravský záchranný systém ako robíme tuto činnosť trinásť rokov sa nám podarilo vypátrať vyše 40 mŕtvych osôb, ešte sa nám nestalo, aby sme šesť hodín stáli pri nehybnom tele a čakali na obhliadajúceho lekára," vyjadril sa podpredseda Oravského záchranného systému, Igor Janckulík.

"Nakoľko mrzlo, boli sme premočení, z pátracej akcie unavení, bolo to dosť náročné. Pri zosnulom pánovi. Pocity nepríjemné, keďže bola tma," povedal Peter Šeliga, člen Oravského záchranného systému.

Dva dni pátrali aj oravskí záchranári po nezvestnom Petrovi. Napokon ho našli po trinástej hodine, avšak bol mŕtvy. Polícia zavolala k nebohému obhliadajúceho lekára.

Dobrovoľníci vždy ostanú čakať na obhliadajúceho lekára, aby mohli pomôcť dať zosnulého do pohrebného auta. Tentoraz čakali do tmy, v mraze a sychravom počasí hodiny.

"Prehliadka bola nahlásená o 13:50, spomínaný lekár vyrazil na miesto o 14:30 a dorazil o 18:20, nakoľko ide o odľahlý a neobývaný región. Prehliadka bola ukončená o 18:50," vyjadrila sa hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Monika Hudecová.

Záchranári tvrdia, že takéto nekonečné čakanie je neúctivé aj voči rodine nebohého.

"Rodina nám telefonovala a pýtala sa informácie, kedy telo bude konečne odovzdané, ale žiaľ, ten čas bol veľmi dlhý," doplnil Igor Janckulík.

Podľa záchranárov na celý kraj bol k dispozícii jeden jediný obhliadajúci lekár.

"Podľa mojich informácii v ten deň lekár robil desať obhliadok," potvrdil Igor Janckulík.

"V teréne Žilinského kraja boli v daný deň traja ohliadajúci lekári, jeden na severe, druhý východ a tretí západ kraja. Opisovaná situácia vznikla pre zdravotné problémy jednej lekárky, nedalo sa jej predchádzať," povedala Monika Hudecová.

Aby sa takýmto situáciám predchádzalo, oravskí záchranári sa dohodli s úradom pre dohlaď, že môžu priamo kontaktovať zodpovedného pracovníka pre obhliadky mŕtvych.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy