Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Samoživitelia si polepšia. Tisícky rodičov sa od januára dostanú rýchlejšie k výživnému
Zdielať na

Samoživitelia si polepšia. Tisícky rodičov sa od januára dostanú rýchlejšie k výživnému

BRATISLAVA / Hoci medzi nimi v parlamente často lietajú hromy - blesky, dnes netradične jednohlasne opozícia s koalíciou schválili dôležité zmeny. Niekoľko tisíc rodičov sa preto od januára dostane rýchlejšie k náhradnému výživnému. Tam sa ale súzvuk skončil a SMER avizuje ďalšiu mimoriadnu schôdzu.

"Opýtala sa a požiadala, aby sme aj my podporili tento zákon a pokiaľ má vládna koalícia nejakú potrebu, aby sme nejaké zákony podporili, je to dobre," povedal poslanec NR SR Ján Richter. 

"Ja som to neriešila, práve preto, že som sa pýtala na úrade a že ja nič nedostanem mi povedali. Platí mi ako sa mu chce," povedala matka samoživiteľka. 

Aj to je jedna z reakcií mamičiek k zmenám v náhradnom výživnom. Doteraz totiž ústredie práce pri žiadosti on náhradné výživné posudzovali aj príjem rodiny, a nezriedka sa stalo, že žiadatelia prekročili hornú hranicu o pár eur a nárok na pomoc od štátu nemali. po novom by sa to malo zmeniť. 

"Od januára 2022 nebudú posudzovať príjmy rodiny v praxi sa stalo že kvôli 5 eurám nemal rodič možnosť požiadať," uviedla Petra Krištúfková (SME RODINA). 

Zásadnou zmenou je i čas kedy môžete o náhradné výživné požiadať po januári môžete o túto pomoc žiadať ak nedostane od partnera výživne už jeden mesiac. Navštívite exekútora a s dokumentami je potrebné obrátiť sa na príslušné úrady. "Tú dobu sme skrátili na dva mesiace," povedala Krištúfková.  

Výška už teda nebude limitovanú určeným maximom 368 eur. nárok na pomoc sa nebude prehodnocovať každého pol roka no a v zákone riešili poslanci i siroty, ktoré nemali nárok na sirotské dávky. dostanú náhradné výživné vo výške 70 eur. Ak Vám súd medzi vyplácaním pomoci výživné zvýši, ústredie vám rozdiel doplatí.

"Úrad práce pri vyplácaní výživného bude akceptovať rozhodnutie súdu," povedala Krištúfková. "Som rád, že sa odstránil ten limit," dodal Richter. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy