Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ministerstvo kultúry predstavilo zákony, ktorými chce slovenský mediálny svet dostať do 21. storočia
Zdielať na

Ministerstvo kultúry predstavilo zákony, ktorými chce slovenský mediálny svet dostať do 21. storočia

BRATISLAVA / Ministerstvo kultúry v pondelok predstavilo balík zákonov, ktorými chce slovenský mediálny svet dostať do 21. storočia. Viaceré legislatívne úpravy majú chrániť slobodu tlače, ale na druhej strane kontrolovať, či to, čo čítame, je naozaj pravdivé. Naše zákony totiž neriešia rozmach internetu, sociálnych sietí a webových médií.

"Modernizujeme zákony, ktoré existujú mnoho rokov, ešte z čias Vladimíra Mečiara. Môžeme to nazvať predpotopná doba," vyjadrila sa ministerka kultúry SR Natália Milanová. Týmito slovami ministerka kultúry stručne zhodnotila potrebu veľkej zmeny zákonov v mediálnej sfére, nakoľko tie súčasné reflektujú dobu, keď len zopár vyvolených malo tlačidlové telefóny. "Naše zákony majú 250 paragrafov, ide takpovediac o plnotučné zákony," povedala Milanová.

Zákony pripravovalo ministerstvo približne jeden rok a prešli aj rokovaním na koaličnej rade. Po ich schválení by mali byť úplne jasné vlastnícke a darcovské štruktúry jednotlivých periodík. A to aj online médií. "Zrovnoprávnenie povinností televízií, rozhlasov a online médií, niečo čo tu doteraz nebolo," povedala Milanová.


"Pokiaľ sa webový portál bude tváriť ako periodikum, bude ho to postihovať ako hard copy," vyjadril sa Radoslav Kutaš, štátny tajomník MK SR. "Umožní ochranu pred maloletými a dezinformáciami," uviedol Miroslav Kollár, poslanec NR SR. Hovorí poslanec parlamentu a bývalý šéf rady STV, neskôr RTVS a poradca viacerých ministrov kultúry. Aj keď zákon chváli, je tu jedno veľké "ale" - vymožiteľnosť. "Uvidíme, čo ukáže prax," vyjadril sa Kollár Ministerstvo zároveň pripravuje zákon o ochrane novinárov. V koalícii o jeho presnom znení ešte rokujú, keďže si vyžaduje ústavnú väčšinu v parlamente.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy