Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obyvatelia Humenného si už zažili problém pre situáciu s plynom - chceli sa sprchovať, netiekla teplá voda
Zdielať na

Obyvatelia Humenného si už zažili problém pre situáciu s plynom - chceli sa sprchovať, netiekla teplá voda

HUMENNÉ / Chceli sme sa sprchovať, no nešla teplá voda - hovoria obyvatelia Humenného. Tamojšia radnica sa s reklamáciou obrátila na dodávateľa tepla, na firmu Chemes. Nakoniec musela zasiahnuť Slovenská obchodná inšpekcia. Ministerstvo hospodárstva potvrdilo, že za problém môže aj zložitá situácia na trhu s plynom.

"Situácia sa zhoršila minulý týždeň, keď Chemes prestal dodávať teplú vodu v teplotnej krivke, ktorá bola stanovená v zmluve," povedal primátor mesta Humenné Miloš Meričko. Podľa distribučnej spoločnosti bola teploty vody od centrálneho výrobcu znížená o 6 až 10 stupňov.

Potvrdzovať to má tento záznam z dispečerského systému. "Bolo to tak do 10% odberných miest. U niektorých večer a ráno dochádzalo k zhoršeniu kvality teplej vody," uviedol konateľ Humenskej energetickej spoločnosti Milan Bavoľár. 

Teda v časoch, keď sa jej míňa najviac. Humenská energetická spoločnosť teplo nakupuje od jediného centrálneho výrobcu, od firmy Chemes. "My sme sa obrátili na Chemes aj reklamáciou, že neboli dodržané štandardy kvality," povedal Meričko. 

"V rámci dodávok tepla pre mesto Humenné dodržiavame teplotné parametre stanovené zmluvou s Humenskou energetickou spoločnosťou. Mesto sme žiadali o spätnú väzbu v prípade problémov, no doteraz sme ju nedostali. Preto nevieme detailnejšie reagovať na Vaše otázky," poskytlo svoje stanovisko Chemes. 

"Podľa informácií od spoločnosti Chemes sa snažili týmto spôsobom riešiť problémy s nákupom plynu, teraz sú vysoké ceny, takto sa snažili redukovať," uviedol Bavoľár.

"Na základe hroziaceho  protokolu a následnej sankcie  za porušenie tepelnej energetike, obnovil dodávateľ teplo na vykurovanie a na dodávku teplej vody v plnom rozsahu," vyjadrila sa Slovenská obchodná inšpekcia. "Snažíme sa využiť všetky zákonné možnosti, aby sa situácia stabilizovala, teda predísť horším scenárom," povedal Bavoľár. 

"Štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek vie o situáciu ohľadom vykurovania v meste Humenné a intenzívne sa ňou spolu s ďalšími zainteresovanými subjektmi zaoberá. Za situáciu okrem iného môže zložitá situácia na trhu s plynom v predchádzajúcom období," povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy