Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pohonné hmoty zdraželi v porovnaní s minulým rokom až o 40 percent. Zvyšovaniu cien nemusí byť koniec
Zdielať na

Pohonné hmoty zdraželi v porovnaní s minulým rokom až o 40 percent. Zvyšovaniu cien nemusí byť koniec

SLOVENSKO / Slovensko zažíva zdražovanie, aké sme tu dávno nemali. Tovary a služby, ktorých cena v posledných mesiacoch nevzrástla, sa postupne vytrácajú a inflácia neobišla ani pohonné látky. V porovnaní s predchádzajúcim rokom zdraželi až o 40 %. Nie je vraj vylúčené, že ich ceny sa vyšplhajú ešte vyššie.

Ceny pohonných látok postupne lámu rekordy

Benzíny aj nafta medziročne zdraželi priemerne o 40 centov za liter. Jedno natankovanie plnej nádrže nás tak môže vyjsť aj o 20 eur drahšie, ako vlani. Dôvodom rastu cien je prudké oživenie ekonomiky, nedostatok ropy na trhu a zelená politika Európskej únie.

Drahšie palivá zároveň tlačia na ceny iných tovarov a služieb, vrátane potravín, ktoré sú odkázané na energie.“Potraviny je potrebné nielen vyrobiť, ale do obchodov aj prepraviť, a často aj k tomu zákazníkovi," tvrdí analytička Wood & Company Eva Sadovská. 

V Maďarsku sa v tejto súvislosti rozhodli ceny pohonných látok na tri mesiace zmraziť

"Môže to mať negatívne nezamýšľané dôsledky, pretože vláda bude nútiť pumpárov, aby predávali viacmenej so stratou, keďže ich marža nie je veľká. Price fixing je na míle vzdialený od klasickej trhovej ekonomiky a od kapitalizmu. Je to stanovovanie cien od zeleného stola a veľmi to pripomína nejakú netrhovú socialistickú ekonomiku," informuje hlavný ekonóm J&T Banky Stanislav Pánis. 

U nás o podobnom kroku nateraz neuvažujeme

"Socializmus s ľudskou tvárou a plánované hospodárstvo sme tu už mali a dopadlo to neslávne," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík. "Zastropovanie cien pohonných látok je z nášho pohľadu dosť neštandardný krok, keďže v trhovej ekonomike sa práve snažíme regulovať ceny," tvrdí analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida. 

Ceny pohonných látok však ešte nemusia byť na úplnom vrchole

Ceny pohonných látok sa odvíjajú od ropy a preto ešte nemusia byť na úplnom vrchole. V súčasnosti jej je totiž na trhu nedostatok. “Dopyt bude stále väčší, ako ponuka a napríklad aj tá ťažba ropy nebude taká rýchla, ako by trh očakával," hovorí Sadovská. 

Ak bude dopyt po rope naďalej rásť, za tankovanie možno budeme platiť ešte viac, ako teraz. "Existuje riziko, že z krátkodobého hľadiska môžu ceny ropy Brent atakovať úroveň 100 dolárov, čo by znamenalo ďalšie zdražovanie palív na Slovensku," tvrdí Pánis. No a to by v našich peňaženkách mohlo spôsobiť nielen prievan, ale možno aj hurikán.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy