Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Novozámocká nemocnica o sporných údajoch v štatistikách: Išlo o obyčajný ľudský preklep
Zdielať na

Novozámocká nemocnica o sporných údajoch v štatistikách: Išlo o obyčajný ľudský preklep

NOVÉ ZÁMKY / Tlačová správa Ministerstva zdravotníctva zo 7. novembra, priniesla informáciu o rekordnom náraste hospitalizovaných. Novozámocká nemocnica totiž uviedla 468 obsadených lôžok. V krátkom čase ministerstvo správu opravilo, ale tá si už žila vlastným životom na sociálnych sieťach, ako dôkaz falšovania údajov. Dnes je jasné, že išlo o obyčajný ľudský preklep.

Po 1,5 roku každodenného zasielania dát o pacientoch hospitalizovaných s Covidom-19, sa počas víkendu v nemocnici v Nových Zámkoch udiala chyba. "Kolega pri víkendovom nahlasovaní údajov do NCZI zaslal nesprávny údaj o počte hospitalizovaných," vysvetlil hovorca FsP Nové Zámky Ján Baček. Podľa neho mali prijať za jediný deň do nemocnice viac ako 400 "covidových" pacientov, pričom aktuálne je ich tam 63. A to hrozivo skreslilo oficiálne celoslovenské štatistiky.

"Treba si v tomto prípade uvedomiť, že ide o chybu jednotlivca, zdravotníka, kolegu, ktorý bol po službe na Covid oddelení, za vzniknuté nedorozumenie sa verejnosti ospravedlňujeme," dodal Ján Baček. Na konkrétne otázky, ako sa mohlo chybné hlásenie dostať cez systém, až do oficiálne zverejnených štatistík, sme z NCZI dostali stanovisko, podľa ktorého bola nemocnica viackrát vyzvaná na dodanie chýbajúcich údajov.

"Z dôvodu, že k náprave a dohláseniu údajov došlo vo večerných hodinách, v rozpore s metodickými pokynmi a následným automatizovaným spracovaním v rámci víkendového režimu, došlo k situácii, kedy boli dodané údaje významne prevyšujúce denné hodnoty a zmeny neboli operatívne komunikované s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, pred ich samotným vypublikovaním," vysvetlila hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Alžbeta Sivá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy