Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sú zo Slovenska, sú úspešní a presadili sa za veľkou mlákou
Zdielať na

Sú zo Slovenska, sú úspešní a presadili sa za veľkou mlákou

USA / Za veľkou mlákou sú už desiatky rokov, niektorí však iba zopár mesiacov. Pracujú na svojej kariére, no nezabúdajú na Slovensko. Úspešných Slovákov je v New Yorku údajne viac ako 2 500. Počas cesty po Spojených štátoch sa s nimi stretol náš reportér Samuel Migaľ.

Pre našinca vzdialená Amerika lákala Slovákov odjakživa. Tak to bolo v minulosti a tak je to aj dnes. Za všetkých hovoria príbehy stoviek ľudí, ktorí opustili Slovensko. Za veľkou mlákou na nich pritom nikto nečakal. O to viac sa museli snažiť, aby dosiahli úspech a uznanie.

Obchodné priemyselné, ale aj bankové centrum sveta. A v tomto svete biznisu Slováci, ktorí sa tu rozhodne nestratili. Práve naopak. Stali sa jeho dôležitou súčasťou. V meste, ktoré nikdy nespí, začínali pred rokmi. Venujú sa významným profesiám v rôznych odboroch. Od IT bezpečnosti, cez poisťovníctvo, finančné investície, až po dobýjanie vesmíru, či tajné služby.

Marián Pavlus vyštudoval univerzity v Oxforde a Yale. Patrí medzi najúspešnejších Slovákov v spojených štátoch. V New Yorku pôsobí v dotyku s Wall street. Na pozícii finančného analytika, pre jednu z najväčších svetových investičných spoločností hľadá a vyhodnocuje nové investičné možnosti. "Keď sa človek snaží, tak môže ísť za tým svojim snom. Veľa Slovákov je tu, veľa takých, ktorí pracujú vo finančnej sfére," priznal Marián Pavlus.

Jakub Lajmon je zasa mladý startupista. V spojených štátoch žije v porovnaní s inými Slovákmi pomerne krátko. Napriek tomu sa už stihol presadiť - aj vo vesmírnych projektoch. "Robíme pozemné stanice, antény na zemi pomocou, ktorých sa riadia družice vo vesmíre," vysvetlil Lajmon. Do New Yorku prišiel v 90. rokoch Oto Raček. Dnes je špičkovým odborníkom na počítačovú bezpečnosť. Pracuje pre City University of New York. Je zakladateľom Slovak professionals, komunity našincov, ktorá si za roky vybudovala silné postavenie. "Kto vám pomôže, keď nie Slovák. Máme v databáze cez 2 500 ľudí zaregistrovaných, ktorí sú z NJ, NY. Definitívne ten network funguje," konštatoval Oto Raček. No nepomáhajú si iba medzi sebou. Svoje skúsenosti, no najmä kontakty na rôzne špičky svetového biznisu by radi poslali domov. Či už pre podnikateľov, alebo slovenských študentov. "Je úžasný potenciál ľudí, ktorí tu dlhšie pôsobia, videli veci, ktoré sú unikátne, poznajú ľudí, ktorých ostatní nepoznajú. Bolo by super nájsť nejaký spoločný most, na ktorom sa vieme stretnúť. To by bolo fajn," zamyslela sa Slovenka Kristína Sojáková. "Myslím si, že by sme sa mali nad tým zamyslieť, ako dokázať dostať medzi našich študentov našich mladých ľudí tie úspešné príbehy a ako zmeniť systém vzdelávania na Slovensku tak, aby dôležitejšie ako vedecké tituly bola odbornosť, ktorú tí ľudia majú," vyjadril sa minister obrany Jaroslav Naď. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy