Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nedemokratický svet vyslal signál, že klímu neberie vážne, hovorí europoslanec
Zdielať na

Nedemokratický svet vyslal signál, že klímu neberie vážne, hovorí europoslanec

BRATISLAVA / V ranných novinách sme sa zhovárali s Ivanom Štefancom, europoslancom, ktorý nás zastupoval na spoločnom zasadnutí EÚ a OSN. Povedal nám, ako sa environmentálne opatrenia dotknú Slovákov, čo znamená neúčasť Ruska a Číny na summite v Glasgowe či ako tvrdo nás zasiahnu zvýšené ceny energií.

Vrátili ste sa zo zasadnutia Organizácie spojených národov v New Yorke? Čo spolu rieši Európska únia a OSN?

Riešia spolu množstvo spoločných vecí, predovšetkým ide o humanitárnu pomoc v rozvojovom svete, EÚ je najväčším donorom vo viacerých regiónoch. Riešili sme tak, aby sa ľudia v Afganistane alebo Líbyi mali lepšie, vrátane otázky očkovania. V spomínaných krajinách je zaočkovaných menej ako štyri percentá populácie a ide nám o to, aby mali vakcín dostatok. Samozrejme riešime aj ochranu života či klimatické zmeny.

Spomeňme aj klimatickú konferenciu v Glasgowe, ktorej sa zúčastnila aj naša prezidentka. Vieme už teraz zhodnotiť nejaké výstupy z tohto podujatia?

Rokovania v Glasgowe budú trvať až do konca budúceho týždňa, ale už dnes vieme povedať, že mnohé krajiny pristúpili na ciele EÚ, na výrazné zníženie uhlíkovej stopy. EÚ ako prvá bude mať v roku 2050 bezuhlíkovú ekonomiku. K tomuto cieľu sa pridali ďalšie krajiny, naspäť sú Spojené štáty a zároveň oznámili, že budú túto transformáciu spolufinancovať. Takisto sa k tomuto cieľu pridala aj India, ktorá je ďalším veľkým znečisťovateľom, aj keď za cieľ si dali rok 2070. Konferencie sa však nezúčastnili najvyšší predstavitelia Ruska a Číny, čo znamená, že nedemokratický svet sa ešte nepridal k tomu, čo rieši demokratický svet.

Ide o veľké krajiny, čo to znamená pre tieto dohody?

Znamená to, že musíme ďalej rokovať, keď neprišli do Glasgowa, musíme hľadať ďalšie riešenia. Ide o to, aby si to osvojili všetci, pretože globálne problémy nevyrieši len Európa. Musíme to teda vyriešiť inak, ak budú chcieť predávať produkty do Európy, zaplatia si environmentálnu daň, keďže ich budú vyrábať pri iných štandardoch. Budeme tak používať ekonomické a diplomatické prostriedky.

Sú otvorení týmto rokovaniam? Dali najavo svoj postoj, keď sa nezúčastnili tohto summitu...

Je to politický signál, že neberú túto tému až tak vážne, no napríklad v Číne sa tento problém takisto začína riešiť. Robia rôzne aktivity pre elektrifikáciu krajiny, pre odklon od ťažby uhlia, keďže vidia sami, že aj im to spôsobuje problémy. Peking má veľké problémy so smogom a vidia, že treba niečo robiť. Už to nie je taká situácia ako pre 10 rokmi, no je jasné, že pre to musíme urobiť niečo aj my. Európska únia je šampiónom ochrany životného prostredia, no musia sa k nám pridať aj ostatní.

Ako sa odrazia tieto rokovania konkrétne na živote Slovákov?

Predovšetkým tým, že mnohé peniaze z EÚ pôjdu na zelenú transformáciu, musíme to chápať nielen ako našu zodpovednosť, no aj ako príležitosť zmeniť náš život k lepšiemu. Začína to od separácie odpadu doma, no prispôsobiť sa musia aj mnohé firmy. Ďalej to pokračuje v energiách, je potrebné, aby sme viac pracovali s obnoviteľnými zdrojmi, aby sme nedrancovali našu planétu, aby sme odišli od fosílnych palív. Je potrebné, aby sa zmenila výroba v automobilkách, ktoré už majú úplne iný výrobný plán ako napríklad pred piatimi rokmi. Vidíme to v každom aspekte osobného aj hospodárskeho života a je dôležité, aby aj naši výrobcovia akceptovali tieto environmentálne štandardy, čo platí aj pre neeurópske krajiny. Môže sa totiž stať, že sa u nás bude kvôli prísnym opatreniam robiť drahšie, a tak je jediná cesta prinútiť na tieto štandardy zvyšok sveta alebo zaviesť environmentálne clá, čo je silný nástroj, ktorý máme k dispozícii.

V druhej časti rozhovoru sa Ivan Štefanec rozhovoril o cenách energií, vysvetlil spor medzi Poľskom a EÚ a prezradil, ako Európska únia vníma video Róberta Fica z poľovníckej chate. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy