Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Turisticky obľúbené Skalnaté pleso úplne vyschlo. Nie je dôvod na paniku, tvrdí hydrológ
Zdielať na

Turisticky obľúbené Skalnaté pleso úplne vyschlo. Nie je dôvod na paniku, tvrdí hydrológ

VYSOKÉ TATRY / Turisticky obľúbené Skalnaté pleso vo Vysokých Tatrách je v týchto dňoch naozaj skalnaté. Je bez vody. Lanovkár, ktorý tam pracuje vyše 50 rokov, už podobný úkaz zažil. Hydrológ tvrdí, že netreba robiť paniku. S prichádzajúcim frontom sa dostavia aj zrážky.

Najväčšou atrakciou pre turistov, ktorí sa v týchto dňoch vyvezú na Skalnaté pleso, je toto Skalnaté "nepleso". V minulosti sa tak už niekoľkokrát stalo, ako uvádza hydrológ Michal Hazlinger: "Tie prvé záznamy o vyschnutí Skalnatého plesa máme už z roku 1881 a od tej doby sa to zopakovalo ešte niekoľkokrát." 

Výhľad na hromadu skál

V súčasnosti sa napríklad z lanovky smerujúcej na Lomnický štít nepozeráte na takéto jazero, ale pod sebou teraz máte hromadu skál. Juraj Husovský pracuje na Skalnatom plese dlhé desaťročia a ešte stále je pre neho výnimočné, keď sa namiesto čírej hladiny pozerá na skaly, ktoré zakrývala voda. 

"Zažil som už aj také, že v priebehu jedného roka sa úplne vysušilo, úplne naplnilo, že až pretekalo ponad a zase sa vysušilo," konštatuje lanovkár na Skalnatom plese Husovský. O územie, na ktorom sa pleso nachádza sa starajú lesníci. A oni hovoria o poriadnej rarite.

Skalnaté pleso bez jedinej kvapky vody

"Dá sa povedať, že je to raritka, lebo vždy v plese bolo aspoň trošku vody. Teraz tam nie je naozaj nič," hovorí hovorkyňa Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová. Hydrológ si zmiznutie alebo presnejšie povedané vyschnutie plesa vysvetľuje nasledovne. "Najviac vody v plesách býva práve na jar a v lete a takto na jeseň, kedy sme najďalej od tej ostatnej výraznejšej snehovej pokrývky je tam štandardne vody najmenej," vysvetľuje Hazlinger. 

Kedy sa skaly opäť ponoria do vody nevedno. Predpovede počasia na najbližšie dni tomu celkom prajú. Už v utorok tam bola poriadna snehová metelica. "Je predpoveď teraz taká, že bude snežiť, takže možno ostane toho roku vlastne zasnežené, zamrznuté a bez vody," poznamenal Husovský."V tých ďalších dňoch, kedy bude nastávať ďalšia zrážková činnosť by sa stav vody v plese mal predsa len zlepšovať. Ono treba si uvedomiť, že v tých ostatných týždňoch sme mali suché, bezzrážkové počasie, takže tá hladina v plese klesala, klesala, klesala," na záver vysvetľuje Hazlinger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy