Skoro jasno
17°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Politické elity pristupujú k očkovaniu svojsky: Súvisí aj toto s nízkym záujmom o vakcináciu?
Zdielať na

Politické elity pristupujú k očkovaniu svojsky: Súvisí aj toto s nízkym záujmom o vakcináciu?

BRATISLAVA / Nie sú nadšenci očkovania, ani tvrdých opatrení a nepohŕdajú ani konšpiráciami. V posledných dňoch však stoja v radoch pred očkovacími centrami. Reč je o Čechoch. V miere vakcinácie sú pred nami o 10 percent a táto priepasť sa zrejme ešte bude zväčšovať.

"Prosím vás, poďte sa dať očkovať, nemusíme sa očkovania báť," povedal predseda vlády SR Eduard Heger. Nepomohlo. Slovensko sa z európskeho priemeru dopracovalo až na chvost a zatiaľ nás v očkovaní neinšpirujú ani susedia. V uplynulých dňoch v Česku výrazne stúpol záujem o očkovanie. Môže za to zhoršujúca sa epidemiologická situácia, ale aj spoplatnené testy. Na Slovensku je záujem nízky - a to aj napriek pribúdajúcim čiernym a bordovým okresom. Podľa odborníkov to súvisí s diametrálne odlišným prístupom politických elít k tejto téme. "V Česku napriek rôznym nezhodám, ktoré politici majú, tak práve na očkovaní tá zhoda je," vyjadril sa politológ Pavol Baboš.


A takto to vyzeralo u nás: "Nie som agentom farma firiem, ani nikdy nebudem," povedal Robert Fico, predseda Smer-SD. "Všetci majú fetiš, či som zaočkovaný, ja si počkám na protilátky," vyjadril sa Peter Pellegrini, predseda Hlas-SD. "Zaočkovať sa na 100 percent dám, ale pripadalo by mi fér, keby som ako kapitán lode bol medzi poslednými," povedal minister financií SR Igor Matovič. "Veľké množstvo aj politických lídrov buď spochybňuje očkovanie, alebo sa podieľa na šírení dezinformácií, alebo podkopáva opatrenia," skonštatoval infektológ Peter Sabaka. "Pandémie sa omnoho menej obávajú voliči krajnej pravice a takisto tí, ktorí sympatizujú so stranou Smer," vyjadril sa sociológ Miloslav Bahna.

Títo ľudia zároveň neveria infektológom, epidemiológom, ani lekárom z covidových oddelení. "Skôr naopak, prikláňajú sa k expertom, ktorí spochybňujú očkovania, avšak s reálnym výkonom medicíny nemajú nič spoločné," povedal Baboš. Z tábora odmietačov má najstarších a najzraniteľnejších voličov Robert Fico. On sám podľa prepisov odposluchov z poľovníckej chaty v lete prekonal Covid a problémy mal mať aj po odznení akútnej fázy. "Testy mám v poriadku, ale mňa to zlomilo vo štvrtok. Ja som celý piatok ležal, celú sobotu, som zrušil program. Strašná choroba, strašná. A pritom, nemal som ťažký priebeh," zhodnotil podľa prepisu nahrávky Fico. "Tu je asi situácia, keď tá politická logika prebíja medicínsku logiku. V rámci politického boja mu to dáva asi zmysel," skonštatoval Bahna.


Politológ je presvedčený, že úplne inak by konal v pozícii premiéra, ktorým bol 10 rokov. "Ja som presvedčený, že s premiérskym úradom prichádza zodpovednosť a myslím, že by sa správal inak," povedal Baboš. Otázkou ostáva, či Slovensko v očkovaní dosiahlo vrchol, alebo by ľudí napriek odporu opozície ešte niečo dokázalo presvedčiť. "Veľké medzery vidím aj v tom, ako je to očkovanie prístupné na verejných miestach v centrách miest, navštívili sme každú dedinku?" pýta sa Bahna. "Že by sa ďalej zvýhodňovali očkovaní voči neočkovaným, poprípade by sa tam dali zahrnúť ľudia, ktorí ochorenie prekonali," dodal Sabaka. Veľký vplyv na rozhodovanie majú aj konšpiračné teórie. Podľa prieskumov, ľudia, ktorí im veria najviac, sú zároveň najmenej ochotní dať sa zaočkovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy