Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hit Heleniných očí môže ísť do hudobného archívu: Vyspievaný obchvat Prešova je už realitou
Zdielať na

Hit Heleniných očí môže ísť do hudobného archívu: Vyspievaný obchvat Prešova je už realitou

PREŠOV / Minister dopravy Andrej Doležal si vo štvrtok, 28. októbra, v Prešove schuti zaspieval. A v duchu spolu s ním aj tisíce vodičov, ktorí toľké roky čakali na dostavbu obchvatu. Na trase z Popradu do Košíc obídete Prešov už aj vďaka novému tunelu. Pre tých, ktorí za obchvat bojovali, sa teraz začína boj o ten druhý. V prípade severnej R4 sa zatiaľ začalo iba s prvou etapou.

Prešov pred piatimi rokmi: Trúbenie i zablokovaná doprava

O prešovskej premávke vznikla i skladba populárnej kapely. Päť rokov po protestoch, výzvach, vyjednávaniach, zmenách niekoľkých ministrov sa to podarilo a prvé slová skladby už dnes kapela Helenine Oči zaspievala v inom ako budúcom čase. A radoval sa aj minister dopravy: "Obchádzam už Prešov, juchú, juchú," hovorí Andrej Doležal. 

Súčasťou diaľničného obchvatu je aj viac ako dvojkilometrový tunel Prešov

V priloženom videu sú zábery z nového úseku, ktorý ďalšími kilometrami spája Košice s Bratislavou. Je to nielen o ušetrenom čase, ale i bezpečnosti. O komforte pre časť obyvateľov Prešova bez tranzitnej dopravy nehovoriac.

"Prvý rok sa očakávajú intenzity na tomto úseku 17 500 vozidiel za deň, z čoho zhruba 3 700 nákladná doprava, toto množstvo obíde Prešov," informuje generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák. 

"Keď v rannej špičke obídete Prešov týmto obchvatom, tak získate úsporu do Košíc 15 až 19 minút," informuje zástupca zhotoviteľa Róbert Šinály. 

D1t spája trasu od Košíc na Poprad

Severnú R4 smerom na Svidník už začali stavať, no jej pokračovanie je zatiaľ neuzavreté. Pritom Poliaci k nám už smerujú a Maďari sa na nás diaľnične už napojili. V Prešove nateraz kamióny smerujúce do Poľska pôjdu naďalej cez najväčšie prešovské sídlisko. Vedia o tom najlepšie obyvatelia bývajúci pri hlavnej trase. "Sa sťažujú naozaj na to, že o tretej ráno ich budia kamióny," hovorí primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. 

Výstavba diaľničného obchvatu sa omeškala o pár mesiacov najmä pre koronu

Prvé auto namiesto júna, tak pôjde až vo štvrtok. "My teraz musíme všetko zdemontovať, čo tu teraz bolo pripravené v rámci akcie," tvrdí bezpečnostný technik tunelov Peter Schmidt. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy