Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prehľad: Hygienici zhodnotili prerozdelenie okresov. Toto sú dôvody zhoršenia situácie
Zdielať na

Prehľad: Hygienici zhodnotili prerozdelenie okresov. Toto sú dôvody zhoršenia situácie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva vypracovalo hodnotenie Covid automatu za týždeň od 1.novembra do 7.novembra. Jednotlivé zaradenie okresov hodnotili regionálni hygienici. Situáciu opisovali podľa kritérií ako je úroveň komunitného šírenia, 7-dňová incidencia či zaočkovanosť v okrese.

Hodnotenie objektívne vysvetľuje jednotlivé dôvody, prečo došlo k zmenám na Covid automate.  Sumár sa zaoberá jednotlivými bodmi, podľa ktorých sú posudzované okresy pri prerozdeľovaní krajiny vzhľadom k aktuálnej epidemiologickej situácii. 

Úroveň komunitného šírenia podľa okresov: 

  • Stredná: 2 (Partizánske, Zlaté Moravce) 
  • Vysoká: 5 (Partizánske, Piešťany, Šaľa, Žarnovica, Zlaté Moravce) 
  • Veľmi vysoká: 74 (Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I, Bratislava II, Bratislava III, Bratislava IV, Bratislava V, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice - okolie, Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Pezinok, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom, Žilina, Zvolen)

Pozitivita (PCR)

  • 29 okresov nad 25% (Bardejov - 40,67%, Medzilaborce - 40,40%, Humenné - 39,93%, Kysucké Nové Mesto - 36,46%, Snina - 35,61%, Krupina - 35,50%, Svidník - 34,90%, Michalovce - 34,43%, Topoľčany - 33,59%, Tvrdošín - 32,62%, Brezno - 31,70%, Námestovo - 30,85%, Čadca - 30,03%, Spišská Nová Ves - 29,61%, Poprad - 29,50%, Stará Ľubovňa - 29,44%, Stropkov - 29,27%, Banská Bystrica - 28,54%, Poltár - 28,26%, Sobrance - 27,98%, Prešov - 27,77%, Žiar nad Hronom - 27,46%, Bytča - 27,13%, Sabinov - 26,99%, Detva - 26,86%, Žilina - 26,74%, Turčianske Teplice - 26,69%, Dolný Kubín - 26,37%, Skalica - 25,44%,)

Vážená 7 dňová incidencia nových prípadov nad 350 

  • Banská Bystrica (408), Bardejov (612), Čadca (512), Humenné (541), Krupina (474), Kysucké Nové Mesto (680), Levoča (517), Lučenec (394), Martin (410), Medzilaborce (542), Michalovce (435), Poprad (378), Prešov (511), Snina (437), Stará Ľubovňa (599), Stropkov (435), Svidník (873), Topoľčany (465), Tvrdošín (454), Žilina (506)

Rozdelenie okresov od 1.novembra 

  • Ostražitosť (8 okresov): Bratislava I, Bratislava II, Bratislava III, Bratislava IV, Bratislava V, Galanta, Komárno, Šaľa
  • 1. stupeň ohrozenia (8 okresov): Dunajská Streda, Ilava, Levice, Nové Zámky, Prievidza, Senica, Trnava, Žarnovica
  • 2. stupeň ohrozenia (39 okresov): Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Hlohovec, Kežmarok, Košice - okolie, Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV, Krupina, Liptovský Mikuláš, Malacky, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rožňava, Senec, Skalica, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce, Zvolen
  • 3. stupeň ohrozenia (24 okresov): Bardejov, Čadca, Humenné, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Poltár, Poprad, Rimavská Sobota, Ružomberok, Sabinov, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Tvrdošín, Vranov nad Topľou

Zmeny v rozdeľovaní okresov: 

Zhoršenie 

Banská Štiavnica, Brezno, Dunajská Streda, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Pezinok, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Senec, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Vranov nad Topľou, Zvolen,

Zmeny v okresoch na základe pravidla o susediacich okresoch 

Z dôvodu mimoriadne sa rýchlo zhoršujúcej situácii v Topoľčianskom okrese bolo nutné okres zaradiť do 3. stupňa ohrozenia (čiernej farby). Okresy hraničiace s Topoľčanmi museli byť zaradené do 2. stupňa ohrozenia (bordovej farby). Tieto okresy sú Piešťany, Nitra, Zlaté Moravce, Partizánske a Bánovce nad Bebravou.

​Zdôvodnenie zmien v okresoch regionálnymi hygienikmi: 

RÚVZ Čadca

V oboch okresoch je epidemiologická situácia naďalej zhoršená. Posúdenie hodnotených bodov nasvedčuje zvýšený výskyt ochorení u detí a následný prechod do kategórie osôb v produktívnom veku. Okres Čadca hraničí s ČR a Poľskou republikou, čo umožňuje zvýšenú mobilitu ľudí, hlavne v súvislosti s výkonom zamestnania a situácia sa za posledný týždeň v oboch štátoch výrazne zhoršila. Ohniská nákazy sú v rodinách, školských zariadeniach. Zaočkovanosť u osôb nad 50 rokov veku v oboch okresoch sa len mierne zvýšila (o 0,3 %). Nemocnica Čadca je spádová pre oba okresy, v nemocnici je momentálne vysoká hospitalizovanosť na COVID-19.

RÚVZ Dunajská Streda

Okres Dunajská Streda potvrdzuje navrhovaný stupeň zaradenia podľa COVID automatu – 1. stupeň ohrozenia - červená farba. Epidemiologická situácia v okrese sa zhoršuje, ide veľmi vysoký stupeň komunitného šírenia. Pre výpočet okresného stupňa ohrozenia bolo zaradenia okresu o 2 stupne nižšie, z dôvodu vysokého percenta zaočkovanosti populácie nad 50 rokov veku(nad 75%).

RÚVZ Humenné 

Humenné potvrdzuje vo všetkých okresoch (Humenné, Snina a Medzilaborce) zaradenie do stupňa 5 v Covid automate. V okrese Medzilaborce evidujú 2 lokalizované ohniská v DS. Predpokladá sa, že situácia sa bude zhoršovať. V okresoch Snina a Humenné evidujeme rodinné epidémie a epidémie v školách. V Humennom evidujú aj epidemický výskyt u zdravotníckych pracovníkov v jednom zdravotníckom zariadení.

RÚVZ Košice 

Košice evidujú v období od 18.10. do 24.10.2021 prevažne výskyt lokálnych ohnísk v rodinách a školských zariadeniach (zvyšuje sa počet pozitívnych žiakov). Na budúci týždeň (1.11 – 7.11.2021) sa navrhuje ponechať okresy Košice a Košice okolie v rámci regionálneho automatu ešte v 2. stupni ohrozenia (bordová farba).

RÚVZ Levice

Levice oproti predchádzajúcemu týždňu zaznamenali mierny nárast počtu pozitívnych prípadov ( +4 prípady), šírenie ochorenia evidujeme najmä na školách odkiaľ sa šíri do rodín a následne na pracoviská. 

RÚVZ Michalovce

Okresy Michalovce a Sobrance sú v úrovni hodnotenia - 3.stupeň ohrozenia. V priebehu jedného kalendárneho týždňa bol v okrese Michalovce zaznamenaný vzostup ochorení o 97%, v okrese Sobrance bol zaznamenaný nárast o viac ako 40%. Momentálne nezaznamenali epidemický výskyt ochorení, dominujú rodinné výskyty.

RÚVZ Považská Bystrica

V okrese je niekoľko lokalizovaných ohnísk v školách s dohľadanými kontaktmi. Obdobná situácia je aj v okrese Púchov. V okrese Ilava je situácia momentálne stabilná a nie je tam žiadne mimoriadne zhoršenie. 

RÚVZ Prievidza

Partizánske ide z oranžovej do červenej v dôsledku lokalizovaných ohnísk v športových kluboch (hokej, futbal a hádzaná) a prenos do rodín a škôl.

RÚVZ Rimavská Sobota

Rimavská Sobota zostáva na 3. stupni ohrozenia a okres Revúca na 2. stupni ohrozenia. V obidvoch okresoch bolo zaznamenaných najviac problémov v školách, kde sa snažia presvedčiť rodičov na PCR testovanie, záujem je rôzny podľa typu školy.

RÚVZ Spišská Nová Ves

V okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica sa za posledný týždeň epidemiologická situácia zhoršila, zdvojnásobil sa počet pozitívnych prípadov, šírenie je komunitné, na školách, následne v rodinách a odtiaľ sa to šíri na pracoviskách. Najvyššia veková chorobnosť u 10-14 ročných detí. Percento zaočkovanosti v oboch okresoch je nízke, za posledné 3 týždne na rovnakej úrovni v oboch okresoch.

RÚVZ Stará Ľubovňa

V obci Kolačkov tento týždeň pribudlo 25 pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19. Naďalej evidujú z epidemiologického vyšetrovania nárast počtov pozitívnych prípadov žiakov a učiteľov. Zaočkovanosť okresu Stará Ľubovňa za týždeň mierne narástla. Na základe aktuálne situácie hygienici potvrdzujú zaradenie okresu Stará Ľubovňa v 3. stupni ohrozenia v rámci COVID AUTOMATU.

RÚVZ Svidník

V okrese Svidník bol zaznamenaný výrazný vzostup ochorení oproti minulému týždňu. Pozitivita v niektorých obciach dosahovala 40%. V okrese Stropkov je mierny nárast chorobnosti oproti minulému týždňu. Ochorenia sa vyskytujú v rámci celého okresu. V obidvoch okresoch je vysoká úroveň komunitného šírenia.

RÚVZ Topoľčany

Počet prípadov stúpa, hlavne v školských kolektívoch a následne od nich ochorejú rodinní príslušníci.

RÚVZ Trenčín

V okrese Nové Mesto na Váhom je rozsiahla epidémia v základnej škole, ďalšie menšie ohniská na školách, odznievajúce ohnisko vo výrobnej prevádzke. Ich podchytenie je potrebné preradiť okres do 2. stupňa ohrozenia. Ostatné okresy podľa aktuálnej 7-dňovej incidencie a zaradenia, Trenčín 2. stupeň ohrozenia, Myjava 2. stupeň ohrozenia a Bánovce nad Bebravou 1. stupeň ohrozenia.

RÚVZ Trnava

Epidemiologická situácia v okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec zodpovedá stupňu stanovenému COVID – automatom, V okresoch Piešťany a Trnava je zohľadnená vyššia zaočkovanosť populácie nad 50 rokov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom došlo k nárastu prípadov spolu vo všetkých okresoch o 84%.  Najčastejším miestom nákazy sú domácnosti, pracoviská a školské zariadenia.

RÚVZ Veľký Krtíš

Nezaznamenávajú zhoršenie situácie v okrese. Vykazované číselné údaje sú takmer rovnaké v porovnaní s minulým týždňom. V okrese evidujú 2 ohniská ( DSS – 7 pozitívnych klientov a 1 ZP, Hasičský záchranný zbor – pozitívnych 5 členov )a rodinné výskyty ochorenia. 

RÚVZ Vranov nad Topľou

Za posledný týždeň bolo zaznamenaných 274 prípadov ochorení, jednalo sa o sporadické prípady, rodinné epidémie a jednu lokálnu epidémiu v obci Prosačov, kde bolo spolu 34 pozitívnych osôb. Od začiatku mesiaca október bolo zistených 82 pozitívnych prípadov vo vekových skupinách od 5- 19 rokov, v týchto prípadoch sa jedná zväčša o študentov. 

RÚVZ Žiar nad Hronom

Vo všetkých okresoch boli zistené rodinné výskyty, na školách epidemické výskyty v triedach a rodinách, najvýraznejšie v okrese Žiar nad Hronom. Epidémie v iných oblastiach  neboli zaznamenané ani v jednom okrese. 

RÚVZ Žilina

Hygienici navrhujú znížiť stupeň v okrese Bytča, vzhľadom na to, že podľa 7dňovej incidencie nepatrí Bytča medzi 20 najhorších okresov. Zároveň by bolo vhodné, aby susediace okresy mali rovnaké podmienky v podnikateľskom prostredí, vzhľadom k úzkej prepojenosti v rámci zamestnanosti, čo by zabezpečilo aj žiadúce zníženie mobility obyvateľstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy