Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rastúce ceny energií pocítime všetci: Premietnu sa aj do poplatkov za bežné služby
Zdielať na

Rastúce ceny energií pocítime všetci: Premietnu sa aj do poplatkov za bežné služby

SLOVENSKO / Rastúce ceny energií môžu skomplikovať život aj samosprávam. So žiadosťou o navýšenie ceny tepla sa na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví obrátili viaceré teplárne. Kým v Humennom je to nárast o 30%, v Turčianskych Tepliciach až o 150%. Nájdu sa ale aj také mestá, ktorým súčasná situácia vrásky na čele nerobí. Vykurujú totiž slamou či solárnym teplom.

Viac ako 4 000 škôl a materských škôl, 2 500 kultúrnych stánkov či 700 pobytových zariadení ako sú denné stacionáre. To všetko je v starostlivosti miest a obcí na Slovensku a podľa ZMOSu bude nekontrolovateľný nárast cien energií problém, ktorý v konečnom dôsledku v peňaženkách pocítia bežní ľudia. "Práve tieto vysoké nárasty cien energií sa môžu výrazne premietnuť budúci rok tak do zvýšených výdavkov samospráv, ako aj do poplatkov, ktoré platia ľudia za služby," objasňuje odborník na samosprávu Michal Kaliňák. Viacerí výrobcovia tepla sa už so žiadosťou o navýšenie ceny obrátili na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. O aké navýšenie ale pôjde, to zatiaľ jasné nie je.


"Čo sa týka iných subjektov v oblasti teplárenstva, tak tie priebežne posielajú svoje cenové návrhy na úrad. Úrad má teraz na rozhodnutie 60 -dňovú lehotu, v súčasnosti posudzuje, či je predložený návrh úplný a podaný v súlade so zákonom,"
vysvetľuje hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz. Napríklad aj jediná humenská tepláreň žiada navýšenie ceny údajne o 30%. Chemes reagoval, že na návrhu ešte pracujú. Keďže ide o súkromnú firmu, radnica má zviazané ruky.

"Kontaktoval som aj úrad, povedali, že kalkuláciu nemôžu poskytnúť, až po rozhodnutí o výške, kontaktoval som aj ministerstvo hospodárstva, aby zasiahlo," vysvetľuje primátor mesta Humenné, Miloš Meričko. Oveľa dramatickejšie to podľa ZMOSu vyzerá napríklad v Turčianskych Tepliciach. "Jedna z ponúk na energie pre budúci rok je vyššia asi o 150% ako doposiaľ, máme príklad obcí z Oravy, kde by obce s počtom obyvateľov okolo tisíc mali mať zvýšené náklady o päť až desať tisíc eur," dodáva Michal Kaliňák. Sú ale aj svetlé výnimky ako Medzilaborce, Kysucké Nové Mesto, Poltár či Trebišov, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje ako biomasu a slamu. Taktiež aj solárne teplo či slnečné kolektory. 

V prípade takéhoto spôsobu vykurovania zemný plyn zohráva iba minimálnu úlohu. Až 97% tepla sa vyrába z obnoviteľných zdrojov energie. "To, že sa vykuruje štiepkou, má dva ekonomické efekty – zamestnanosť ľudí, ktorí vyrábajú štiepku a to, že spaľovanie štiepky negeneruje zvyšovanie cien," vysvetľuje primátor mesta Medzilaborce, Vladislav Višňovský. ZMOS chce požiadať členov vlády o diskusiu na úrovni Európskej komisie. Tvrdia, že ide o problém samospráv takmer v celej Únii. Aj podľa Michala Kaliňáka sa práve tu ukazuje obrovský priestor pre Brusel, aby dokázal, že svojimi rozhodnutiami a možno aj využitím doteraz nevyčerpaných eurofondov, by sme dokázali dofinancovať ten obrovský nárast cien, ktorý nás čaká.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy