Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Plán obnovy pre Slovensko: Heger rokoval so zástupcami samospráv o rozdelení financií
Zdielať na

Plán obnovy pre Slovensko: Heger rokoval so zástupcami samospráv o rozdelení financií

BRATISLAVA / Nik by nemal zostať ukrátený. Premiér Eduard Heger rokoval so zástupcami samospráv o prerozdelení financií, ktoré prídu v rámci pandemického Plánu obnovy. Pre kraje, mestá a obce pôjde o výrazný stimul, keďže žijú z daní obyvateľov, čo im pri poklese zamestnanosti spôsobilo finančné problémy.

​Heger po stretnutí so zástupcami samosprávnych krajov, Únie miest Slovenska a ZMOS-u informoval, že zo šesťmiliardového balíka v rámci Plánu obnovy Európskej únie, budú môcť zástupcovia samospráv, teda tí, ktorí hlas svojich občanov na ich zastupovanie dostali, rozhodnúť o balíku vyše 1,3 miliardy eur. "Je nevyhnutné, aby centrálna vláda a samosprávy spolupracovali," povedal premiér Eduard Heger.

Vo videu môžete vidieť časť z balíka Plánu obnovy pre samosprávy. Obnova pamiatok, cyklotrasy, viac materských škôl, ale aj vyššiu kapacitu v sociálnych službách. Nájde sa tam aj podpora pre vznik nových ambulancií, rekonštrukciu záchraniek, či rekonštrukciu rodinných domov. "Je dôležité rokovať, ak sa postaví nová nemocnica, čo to bude znamenať pre dopravu, škôlky,..." vyjadrila sa Lívia Vašáková, generálna riaditeľka sekcie Plánu obnovy.

A takto reagovali na Plán obnovy a prerozdelenie peňazí samotní zástupcovia samospráv. "Pre mňa je to nádej, že v krajine sa zastaví v tejto oblasti tzv. rezortizmus," povedal Richard Rybníček, prezident Únie miest Slovenska. "Aby tie peniaze boli využité optimálne a efektívne - a to považujem za dôležité," zamyslel sa Branislav Tréger, predseda ZMOS.

Opozičný politik a exprimátor Košíc má pre premiéra jediný odkaz. Málo. "Presuňme všetky peniaze, nech si ich delia župy, mestá, obce. Majú na to administratívu, majú na to ľudí a hlavne vedia, aké problémy treba riešiť. Štátu sa odľahčí, že nebude tá komplikovaná, byrokratická bariéra týmto obciam a mestám brániť. Na druhej strane bude mať istotu, keď si ich rozdelia oni, že pôjdu presne na to, na čo ich ľudia potrebujú," uviedol Richard Raši, poslanec NR SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy