Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovákov prekvapil sneh. Známa meteorologička upozorňuje, počasie na Slovensku sa zmení
Zdielať na

Slovákov prekvapil sneh. Známa meteorologička upozorňuje, počasie na Slovensku sa zmení

BRATISLAVA / Na severe Slovenska v stredu po prvý raz v tejto jesennej časti roka snežilo. Lokálne to boli aj intenzívne snehové prehánky, ktoré znižovali dohľadnosť a bezpečnosť na cestách.

"Aj tak môže vyzerať silné zatekanie studeného vzduchu k nám za studeným frontálnym rozhraním. Je to však len naozaj prvá ochutnávka chladu aj so snehom u nás, už vo štvrtok sa bude situácia v počasí meniť," uviedla známa meteorologička Miriam Jarošová. 

​Zdroj videa: Milan Lörinc

Rozšíri sa k nám vysoký tlak vzduchu od západu. Ten prinesie málo oblačnú noc na západnú časť Slovenska, ale na severe a na východe bude oblakov viac. A práve tu sa musí ešte počítať s prehánkami. "Od asi 500 metrov snehovými. Nad ránom pozor na hmlu. Teplota poklesne na 5 až 0 °C, v dolinách a kotlinách do -3°C. Cez deň bude prevažovať slnečná obloha, s ojedinelými zrážkami, k večeru na západe pribúdne oblačnosť. Teplota vzduchu bude od 9 do 14°C, no v severnej polovici chladnejšie, od 5 do 9°C. Vietor iba slabý. " ozrejmila Jarošová.

Pribúdanie oblakov na západe Slovenska bude vo štvrtok večer signálom ďalšej zmeny. "Po okraji vysokého tlaku nad stredom Európy sa bude cez naše územie presúvať ďalej na východ teplý front. Za ním sa začne otepľovať, ale v ďalších dňoch sa často budú zrána objavovať hmly, ktoré sa lokálne môžu v nižších polohách udržať až do poludnia a teplota teda nepôjde nahor rýchlo. V piatok malá ochutnávka teplého vzduchu na západe, kde cez deň bude teplota až do 16-17°C, zvyšok krajiny od 9 do 14°C," informovala meteorologička.
Cez víkend sa maximálna teplota vyšplhá od 11 do 17 °C, ale na miestach s hmlou môže byť ešte chladnejšie, do asi 10°C. "Sneh dnes na severe asi prekvapil, ale v ďalších dňoch bude pokračovať naša štandardná slovenská jeseň," dodala Jarošová.

Prvé jesenné sneženie v Tatrách

Predpoveď počasia sa vo Vysokých Tatrách splnila do bodky. Snehové vločky poletovali v stredu ráno v Poprade a v tatranských osadách snežilo prakticky celý deň. Najbelšie bolo vo vyšších polohách. V 1 600 metroch nad morom počas poludnia namerali 4 centimetre snehu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy