Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Agónia, kolaps, apokalyspa: Zdravotnícke organizácie bojujú o prežitie
Zdielať na

Agónia, kolaps, apokalyspa: Zdravotnícke organizácie bojujú o prežitie

BRATISLAVA / Šéfovia zdravotníckych organizácií sa včera večer dozvedeli o tom, že Ministerstvo financií vyčlení na poistencov štátu oproti minulému roku o 230 miliónov eur menej. Na dnešnej (12.10.) tlačovej konferencii tak kritikou nešetrili.

"Loď, ktorá sa volá slovenské zdravotníctvo, a ktorá donedávna chcela plávať po prúde s Českou republikou a Poľskom, otáčame proti prúdu a smerujeme k Ukrajine. Ani nehovorím o Nemecku. To je náš sen, ktorý nikdy nesplníme. Snívame o českej republike. To sme sa dopracovali," vyhlásil prezident Asociácie nemocníc Slovenska, Marián Petko. Pridal sa tak k početným hlasom varujúcim pred absolútnym kolapsom nášho zdravotníckeho systému.

Vyčlenená suma za poistencov, ktorá činí 1,1 miliardy eur, je polovičnou oproti tej v Českej republike a slovenskí zdravotníci už teraz cítia prichádzajúce problémy. Prebieha masívny exodus pracovnej sily do Maďarska či Poľska, kde narozdiel od našej krajiny putujú v dôsledku pandémie do zdravotníctva čoraz väčšie prostriedky. Diera sa každým dňom prehlbuje - starí lekári končia, mladí odchádzajú do zahraničia."V našej ambulancii týždenne odmietneme niekoľko desiatok pacientov, ktorých poskytovateľ ukončil svoju prax, pretože odišiel do dôchodku, alebo teda bohužiaľ sa toho dôchodku ani nedožil," povedala Jaroslava Orosová, prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov. 

Odborníci sa tak zhodujú - blížime sa ku kolapsu. "Aj ak by sme budúci rok doplnili rozpočet o miliardu, nepomôže to. Zatvorené ambulancie už nemá kto otvoriť, lekári z nich jednoducho odišli," smutne skonštatoval Štefan Zelník z asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení. Ministerstvo zdravotníctva riešenie problému zatiaľ nemá. "Túto tému vnímame veľmi zodpovedne, tak isto o nej veľmi intenzívne rokujeme s kompetentnými a následne budeme informovať. Tiež je pre nás cieľom aby bolo v systéme toľko peňazí, koľko potrebuje," povedala jeho hovorkyňa, Zuzana Eliášová. Podľa viacerých odborníkov je tak situácia nezvrátiteľná.

Nedostatok zdravotníkov spolu s okresaním finančných prostriedkov budú pre fungovanie nemocníc kritické. Značné zníženie rozpočtu kompetentní považujú za podraz a upozorňujú, že pre správne fungovanie zdravotníctva je potrebné, aby ostal na minimálne takej úrovni ako minulý rok, zvýšený o úroveň inflácie. "Kolaps príde čoskoro, ak už nie je tu," uzavrela Jaroslava Orosová, prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy