Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Orbán ustúpil a dal prednosť dobrým susedským vzťahom. Maďarsko nebude skupovať slovenskú pôdu
Zdielať na

Orbán ustúpil a dal prednosť dobrým susedským vzťahom. Maďarsko nebude skupovať slovenskú pôdu

BRATISLAVA – Maďarsko napokon nebude skupovať poľnohospodársku pôdu na Slovensku. Premiérovi Eduardovi Hegerovi to prisľúbil jeho maďarský kolega Viktor Orbán na stretnutí Vyšegrádskej štvorky. Slovensko ale chce s južným susedom riešiť aj problém skupovania nehnuteľností, či aktivity v oblasti školstva.

Vláda Viktora Orbána dlhodobo na Slovensku financuje opravy pamiatok, kostolov a škôl, no peniaze nalieva aj do futbalových klubov, či dokonca skupuje lukratívne nehnuteľnosti. ICJK pred časom odhalilo, že za posledných 10 rokov sem z Maďarska natieklo 140 miliónov eur. Najnovšie chcel Budapešť vytvoriť špeciálny fond na skupovanie pôdy v strednej a východnej Európe, vrátane tej slovenskej.

"Orbán sa správa úplne intuitívne ako dravec, ktorý cíti, že tu chodí jedna stará krívajúca laň," povedal Róbert Fico. Zdá sa, že krívajúca laň sa ale napokon vzchopila. Z maďarského fondu napokon oficiálne nič nebude. Zdá sa, že krívajúca laň sa ale napokon vzchopila. Z maďarského fondu napokon oficiálne nič nebude. 

"Keď som prišiel na stretnutie V4, tak mi pán premiér Orbán oznámil, že ustupuje od tejto legislatívy aj na základe nášho včerajšieho rozhovoru a nebude v tejto legislatíve pokračovať," uviedol premiér Eduard Heger. A kým predseda parlamentu Boris Kollár ďakuje našej diplomacii a zároveň aj Orbánovi, opozičnému Hlasu sa to zdá byť málo. Rozhodnutie Maďarska by podľa nich malo byť len prvým krokom. 

"Po ktorom musia nasledovať ďalšie. Mám na mysli ekonomickú podporu športu a kultúry, či skupovanie budov cez rôzne nastrčené nadácie," povedal Kmec. "Verím, že v dohľadnom čase dostanem od maďarského ministra zahraničných vecí odpovede aj na ostatné otázky týkajúce sa nákupu budov alebo programov maďarskej vlády, ktoré realizuje v oblasti školstva a podpory podnikateľov," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Mala byť mimoriadna schôdza, aj bude ale neschvália im program, lebo už nie je o čom rokovať

Súvisiace články

Najčítanejšie správy