Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Roky ho nevedeli nájsť. Vďaka spolupráci policajtov chytili dvojnásobného vraha
Zdielať na

Roky ho nevedeli nájsť. Vďaka spolupráci policajtov chytili dvojnásobného vraha

LIPTOVSKÝ HRÁDOK / Policajtom sa opäť podaril veľký úspech. Zadržali a obvinili 37- ročného Jána, ktorý má na svedomí dve vraždy, jeden pokus o úkladnú vraždu a útok na verejného činiteľa. V jeho dome kriminalisti našli niekoľko samopalov, krátkych zbraní i granát.

Ešte v júni tohto roka policajná hliadka pri Liptovskom Hrádku zastavila malé, nenápadné auto. Vodič namiesto dokladov vytiahol samopal. Začal na hliadku strieľať a dal sa na útek. Policajti našťastie útok prežili. Zapamätali si typ auta a dve písmená z evidenčného čísla- KK. A tak do hry vstúpili kežmarskí kriminalisti. V tej chvíli ešte nevedeli, o koho ide. Vylustrovali niekoľko áut daného typu a operatívci začali s preverovaním ich majiteľov. 

Išlo o čas. Muž mohol zaútočiť znova. Dostali sa k informácii, že jeden z majiteľov pracuje v Liptovskom Mikuláši a informovali o tom kolegov. Muža zadržali kukláči len niekoľko hodín po streľbe. Práve prichádzal do práce, do jednej firmy v Liptovskom Mikuláši.

“Zadržaná osoba vydala dobrovoľne zbraň, ktorú mala pri sebe,” potvrdil Michal Slivka, hovorca Prezídia policajného zboru SR.

Ďalšia časť príbehu pokračuje v Kežmarku

Kežmarskí kriminalisti upozornili na niekoľko podobností s nevyriešenými prípadmi. Za tie roky nebolo jednoduché páchateľa odhaliť. Vždy vraždil bez svedkov. Z Veľkej Lomnice síce existoval záznam, muž bol však dobre zamaskovaný. Pumpár, ktorý ho mohol identifikovať, podľahol strelným zraneniam.

O dva roky páchateľ útočil pri Holumnici. Bolo to v noci. Dvojici počas streľby svietil do očí, a tak ho taktiež nemala šancu opísať, tak ako 77-ročný muž, ktorého zastrelil v lese v Levočských vrchoch o dva roky neskôr.

Obeť tu bola sama. Pre policajtov bol páchateľ ako duch, streľba na nich ho však prezradila. “Vlastnil ďalšie strelné zbrane, či už krátke, dlhé, alebo hromadne účinné sme našli pri prehliadkach vo vozidle a pri domovej prehliadke,” opísal hovorca policajného  Prezídia policajného zboru SR.

Vrah v minulosti nemal ani priestupok

37- ročný Ján nikdy v minulosti nemal žiaden policajný záznam, dokonca ani priestupok. Bol vraj tichý a nenápadný, pre policajtov do jeho zadržania úplne neznámy. Zaistené samopaly, krátke zbrane, granát a iné dôkazy, ktoré polícia zatiaľ konkretizovať nechce, však odhalili jeho inú stránku. Spojili ho nielen s útokom na policajtov ,ale aj so spomínanými podtatranskými prípadmi.

“Podarilo sa nám znaleckým skúmaním zaistiť také stopy, ktoré viedli k objasneniu ďalších skutkov, ktorých sa mal dopustiť. V tejto chvíli už všetky NAKA vyšetruje,” objasnil Michal Slivka.

Spolupráca viacerých policajných zložiek- dvoch okresov, krajov a NAKA viedla k zadržaniu nebezpečného páchateľa, ktorý každé dva roky na niekoho namieril svoju zbraň a strieľal. Príčina jeho konania zatiaľ jasná nie je. “Ďalšie skutočnosti k týmto prípadom zatiaľ nie je možné v súčasnosti zverejniť,” vyjadril sa hovorca Prezídia policajného zboru SR.

37- ročný Ján je vo väzbe a za spomínané skutky mu hrozí doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy