Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chudoba straší Slovensko. Niektoré rodiny môžu pre zdražovanie upadnúť do hmotnej núdze
Zdielať na

Chudoba straší Slovensko. Niektoré rodiny môžu pre zdražovanie upadnúť do hmotnej núdze

BRATISLAVA / Slovensko sa ďalšiemu zdražovaniu už zrejme nevyhne. Týka sa to rastu cien energií, potravín, služieb aj stavebného materiálu. Mnohé rodiny, často aj viacdetné, už ale teraz žijú na hranici hmotnej núdze. A počas lockdownu mnohí prišli o finančné rezervy.

"Ku koncu roka očakávame, že potraviny by mohli byť medziročne drahšie aj o 5 %," analytička Wood & Company Eva Sadovská. "Nevyhneme sa ani my tomu, že tá cena služieb, či už ubytovacích alebo stravovacích bude rásť," uviedol prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák. "Ceny stavebných materiálov sú aktuálne oveľa vyššie ako tomu bolo pred rokom," povedala Sadovská. Zdražovanie môže niektoré rodiny priviesť až do existenčných problémov.

Rodina kúri drevom v piecke. Variť na elektrickom sporáku si dovoliť nemôžu. "Snažíme sa elektrikou šetriť, ráno čaj a kávu robím na plyne. Lebo kanvica veľa žerie," povedala mama rodiny. Pani Katarína je mamou troch synov, najmladší Samko má 3 roky. Najstarší zo súrodencov dokonca chodieva počas víkendov brigádovať, aby si našetril na vodičský preukaz. 

"Všetko ide hore, elektrika, plyn, voda, a hlavne potraviny. Múka, olej, všetko išlo hore," skonštatovala pani Katarína. Ich mesačný príjem je pritom iba 345 eur. "Už teraz máme problém z tohto vyžiť a keď ešte všetko pôjde hore, čo pôjde, tak to budeme cítiť, lebo 40 alebo 30 eur, tak to je dosť pre nás," dodala Katarína. 

Toto ale žiaľ nie je jediný prípad. Situácia v mnohých rodinách je už alarmujúca. Na problém už neupozorňujú len analytici, ale aj prezidentka. Podľa nej viac ako tretina rodín samoživiteľov žije pod hranicou chudoby. A pri viacdetných rodinách toto číslo dosahuje až 40 percent. "Najvyššiemu riziku chudoby sú vystavené deti. Budú rásť ceny potravín aj energií a tento efekt tiež dopadne na nízkopríjmové rodiny. Preto je na mieste uvažovať aj o cielených a zmysluplných kompenzáciách," povedala prezidentka Zuzana Čaputová. 

Rozmeňme to ale na drobné. Špeciálna tarifa by bola pre tých odberateľov, ktorí sa môžu dostať do energetickej chudoby. Druhou alternatívou sú vratky. To znamená, že by štát vrátil ľudom sumu, ktorú zaplatili za plyn či elektrinu naviac. "Tretia možnosť v každom prípade, ak by sa náhodou niekomu stalo, že ho prepustia z práce, alebo má nejaký zvýšený finančný výpadok, aby bolo možné v najhoršom prípade si odložiť splátky za energie, podobne ako to bolo v prípade úverov," uviedol minister financií Milan Krajniak. 

Podľa exministra Jána Richtera ale nie sú ohrozené len rodiny neúplné alebo osamelé matky. "Štvorčlenná rodina, kde otec zarába len minimálnu mzdu, je v tejto istej kategórii. To je tragikomické, že rodina, v ktorej jeden člen robí a je na hranici chudoby," uviedol Richter. Pritom aj sám minister Milan Krajniak priznáva, že aktuálne sa to najviac dotkne ľudí kvôli vykurovaniu, keďže sa blíži zimné obdobie. 

Odhad rastu cien elektriny podľa šéfa rezortu hospodárstva Richarda Sulíka sú mesačne 3 eurá, čo už ročne urobí aj 40 eur. Pri vyššom odbere by ale mohlo ísť mesačne aj o desiatky eur. "To v žiadnom prípade nepripustíme. Ďalšia vec, ktorú si myslím, že by sme mali stanoviť je, nejaký horný strop. Cez, ktorý sa nemôže ísť do budúceho roka," povedal Krajniak. 

Opozičná strana Smer navrhuje, aby časť tých kompenzácií išla prostredníctvom SPP, ktorý je zo 62 % v štátnych rukách. "Tá zimná vykurovacia sezóna v podstate začína. Tu je treba premyslieť aj čo do toho konca roka," uviedol Richter. Premiér ale tvrdí, že štát ma situáciu pod kontrolou. "Elektriny i plynu je dostatok a súčasné celosvetové turbulencie na trhoch, dokáže štát účinne tlmiť," dodal premiér Eduard Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy