Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Doktori majú na výber, môžu a nemusia požadovať antigénový alebo PCR test
Zdielať na

Doktori majú na výber, môžu a nemusia požadovať antigénový alebo PCR test

SLOVENSKO / Covidová doba prinútila mnohých lekárov zmeniť systém práce ako aj samotné objednávanie pacientov. V snahe ochrániť ich zdravie môže lekár od pacientov vyžadovať potvrdenie o očkovaní, prípadne test. Ak ani jedno z toho mať nebudete, lekár vás nemusí ošetriť.

V usmernení MZ zo začiatku septembra tohto roka sa píše, že lekár od vás môže ale aj nemusí vyžadovať antigénový alebo PCR test. Je to teda len na jeho rozhodnutí. A to nie len v prípade dospelých ale aj detí. 

"Keď nemám dieťa zaočkované, nedám dieťa testovať a má príznaky respiračné, chodí do školy a ešte povedzme rodič nie je zaočkovaný a chodí do práce tak je logické, že to dieťa môže pri príznakoch respiračného infektu mať ochorenie covid-19," povedala pediatrička Elena Prokopová. 

Mnohí doktori si navyše pacientov rozdeľujú počas dňa do niekoľkých skupín, aby čo najviac zamedzili riziku šírenia nákazy a zdravotnému ohrozeniu pacientov. Aj preto sa odporúča pred návštevou doktora informovať v akom presnom termíne máte prísť.

"Čiže, pokiaľ ja viem, že to dieťa je negatívne, že má respiračný infekt, tak ja si ho môžem povedzme v tom strede ordinačných hodín, keď tam ešte nemám covid pozitívnych pacientov a keby som to nevedela a keby som to nevedela, keďže to riziko je, tak si ho musím zavolať medzi pacientov s respiračným infektom, ktorí môžu byť aj covid pozitívni a naozaj si nemyslím, že títo rodičia by chceli prísť do ambulancie vtedy keď tam mám covid pozitívnych pacientov," uviedla Prokopová. 

"Nemocnice si takisto môžu určiť svoje pravidlá na základe lokálnej epidemiologickej situácie, to znamená, napr. pri neočkovaných môže vyžadovať test alebo môže od občana požadovať potvrdenie že je zaočkovaný, prípadne obmedziť návštevy alebo sprievod," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

V približne 70 zdravotníckych zariadeniach po celom Slovensku sa viete nechať otestovať antigénovým testom za manipulačný poplatok 5€. Aktuálne sa ale rokuje o zrušení tohto poplatku. " Pokiaľ by sa jednalo o pacientov, ktorí sú odkázaní na zdravotnú starostlivosť a teda, že musia vzhľadom na svoj zdravotný stav a hlavne ak ide o očkovaných tak si myslím, že by sme mali zvážiť aby nemuseli platiť za to," uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. 

"Áno, nad týmto sa veľmi intenzívne uvažuje a veľmi intenzívne pracuje a ja si myslím, že v najbližších dňoch bude takéto rozhodnutie urobené," povedala Prokopová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy