Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na konte pomoci pozostalým po baníkoch je takmer 70 tisíc eur
Zdielať na

Na konte pomoci pozostalým po baníkoch je takmer 70 tisíc eur

Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Ľudia môžu na predmetný účet prispievať ešte 10 dní po poslednom pohrebe

Podľa slov hovorkyne budú môcť ľudia na predmetný účet s číslom 0372606046/0900 prispievať ešte 10 dní po poslednom pohrebe.

Vyzbieranú čiastku rozdelia rovnakým dielom medzi všetky deti obetí, zaopatrené aj nezaopatrené.

Akciová spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) už takisto pozostalým vyplatila nároky vyplývajúce z kolektívnej zmluvy. Ide najmä o príspevok pre každého pozostalého, ktorého výška je 3-násobkom priemerného mesačného zárobku zomrelého zamestnanca. Dovedna pozostalým vyplatili 124.821,54 eura (3.760.373,70 Sk), uviedla Jana Janáčová z útvaru tlačového hovorcu HBP. Zdôraznila, že spoločnosť uhradí aj ďalšie náklady, ktoré rodinám vznikli z dôvodu banského nešťastia.

Úrazové poistenie v zmysle zákona hradí zamestnávateľ pre každého zamestnanca, nad rámec zákona HBP z vlastných zdrojov v komerčnej poisťovni hradí špeciálne poistenie pre najrizikovejšie skupiny zamestnancov. Do tejto skupiny bolo zaradených zo 17 postihnutých baníkov HBP 11 obetí. Traja boli pracovníkmi Bane Dolina vo Veľkom Krtíši.      

"Pomoc rodinám nechápeme ako jednorazovú. Budeme sledovať ich potreby, aby sme im mohli podať pomocnú ruku aj v dlhodobom časovom horizonte," konštatovala Janáčová. Dodala, že pomoc bude smerovať aj cez nadáciu Bane pre zdravie, vzdelanie, kultúru a šport regiónu. Rovnako aj cez Občianske združenie Na pomoc sirotám a vdovám.

Na tento účel bolo zriadené v Dexia banke konto 90 43 78 40 02/5600 pre pozostalých po obetiach výbuchu v Bani Handlová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy