Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Chýbajú očkovacie látky na povinné druhy očkovania
Zdielať na

Chýbajú očkovacie látky na povinné druhy očkovania

SLOVENSKO / Už niekoľko týždňov upozorňujú pediatri na výpadok kombinovanej vakcíny pre 12-ročných deti. Ministerstvo zdravotníctva o probléme vie - dokonca eviduje žiadosť o vyradenie vakcíny z dôvodu dočasnej nedostupnosti. Kedy sa očkovacia látka znova dostane do lekárni, to zatiaľ jasné nie je. Pediatri upozorňujú na to, že ak by sa termín preočkovania odďaľoval dlhodobo, u detí môže toto ochorenie prepuknúť.

"Momentálne sa tie očkovania prekladajú, vakcíny sú nedostupné," hovorí prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Pediater Peter Polakovský varuje: "Trošku sa dá počkať, keď je mesiac, dva, výpadok, ale potom už hrozí ochorenie, je dobré byť zaočkovaný včas."

Záškrt, tetanus, čierny kašeľ a obrna. Aktuálne chýbajú vakcíny na preočkovanie proti týmto ochoreniam u 12-ročných detí. Podľa prezidenta lekárnikov deti síce boli na tieto ochorenia zaočkované už v prvých mesiacoch života, no preočkovanie je potrebné na zvýšenie imunitnej odpovede: "Prvé dávky dostávaj už v úvodných fázach života, s týmito nie je problém, tam sú dostupné dva druhy vakcín, dvaja výrobcovia, vždy minimálne jeden je dostupný."

No v prípade vakcín u starších detí je dostupná iba jedna vakcína a to komplikuje situáciu. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová hovorí: "Ministerstvo eviduje žiadosť o vyradenie kombinovanej vakcíny určenej na preočkovanie detí vo veku 12 rokov z dôvodu dočasnej nedostupnosti."

Vakcína je na lekársky predpis. Aktuálne by ste s ním ale do lekárne išli zbytočne. "Vakcína ak chýba, tak chýba celoslovensky, nemá význam obiehať lekárne a zháňať vakcínu," dodáva Ondrej Sukeľ.

A kedy by mala byť znova dostupná, to jasné nie je. "Držiteľ registrácie vakcíny bol kontaktovaný a aktuálne preveruje najbližší termín dodania vakcíny do distribúcie," upresňuje Zuzana Eliášová.

Ondrej Sukeľ upozorňuje: "Treba na to myslieť, aby dieťa, ktoré malo byť očkované teraz, tak v novembri, v decembri, aby sa rodičia opäť zaujímali o to očkovanie."

"Keby sa ten termín odďaľoval a dlhodobo bol výpadok, môže sa objaviť ochorenie," varuje pediater Peter Polakovský.

Kým o povinnom očkovaní v prípade covid-19 sa zatiaľ oficiálne nehovorí, niektoré očkovania sú už dlhé desaťročia povinné:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy