Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Konečne sa dočkali: V Humennom vznikne špeciálna stanica na čistenie vlakov
Zdielať na

Konečne sa dočkali: V Humennom vznikne špeciálna stanica na čistenie vlakov

HUMENNÉ / Drahé mašiny za milióny eur čistia ženy s náradím ručne - ako v minulom storočí. Do čistých a voňavých vlakov chce ministerstvo dopravy prilákať čo najviac ľudí, aby prispelo k zelenej preprave. Lenže vo svete na to majú špeciálne čistiace stanice. Jedna taká vyrastie v Humennom.

"Sú to multimiliónové investície, nemôžeme ich čistiť pod holým nebom, keď mrzne, alebo prší," povedal štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť. Národný dopravca pripúšťa, že tieto spôsoby už dávno nie sú „in“. Nové strediská na údržbu vlakov majú byť akousi vstupenkou do 21. storočia. Servis vlakov tak bude oveľa rýchlejší. Na zelenej lúke vyrastie hala na technickú údržbu či STK, priestor čaká rekonštrukcia na takpovediac umývačku. "Keď prídete do autoumyvárky klasickej, nebude to už namáhavá špinavá robota, ale oveľa čistejšie. Ľudia nebudú musieť ťahať hadice, nosiť vedrá, pri každých dverách bude stojan, vedia sa napojiť na elektrinu a vodu," vyjadril sa predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň.

"Bude sa to týkať všetkých vlakov na východe, denne by sa tu malo vyčistiť cez 100 súprav," uviedol Kmeť. "Je to rozvojový impulz pre naše mesto, má vzniknúť 57 nových pracovných miest," ozrejmil primátor Humenného Miloš Meričko. Moderné strediská okrem Humenného vyrastú aj v Nových Zámkoch a vo Zvolene. "Sa bežne využíva vo svete, sa zvýši kultúra cestovania, budú viac čisté," vyjadril sa Peter Hladík, prednosta oblastnej správy depo Humenné.

Finančné náklady na výstavbu strediska v Humennom sa šplhajú na takmer 29 miliónov eur, pričom odhadovaný termín výstavby je 18 mesiacov. "To je hlavné, dožiť sa toho. Žeby sme boli takí rýchli, to sa mi nechce veriť," povedal Jaro, Humenčan. "Inak ani nemôže byť, lebo by sme prišli o eurofondy. Musí byť sprístupnená koncom decembra 2023," dodal Kmeť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy