Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Úrad pre verejné obstarávanie ani doteraz nedal verdikt k testom, ktoré nakúpili Štátne hmotné rezervy
Zdielať na

Úrad pre verejné obstarávanie ani doteraz nedal verdikt k testom, ktoré nakúpili Štátne hmotné rezervy

BRATISLAVA / "Sulík nenakúpil testy." Táto veta Igora Matoviča už na Slovensku zľudovela. Lenže Úrad pre verejné obstarávanie skonštatoval, že testy, ktoré nakúpené boli, nespĺňali kritériá. Štátne hmotné rezervy sa ešte na začiatku leta odvolali. Zákonom stanovená lehota na definitívny verdikt však už dávno uplynula.

Október 2020 - pár dní pred celoplošným testovaním

Všetko bolo treba obstarať rýchlo. Tesne pred prvým výterom dokonca hrozilo, že akcia nebude. Narýchlo sa obstarali testy. Najprv 500 tisíc. Potom ďalších 13 miliónov od troch rôznych dodávateľov. Jeden z nich dodal milión známych Rapigenov.
"Ja by som ani psa tým netestoval. Hovoríte o testoch Rapigen? Áno, hovorím o týchto testoch. To je naozaj šmejd, ktorý hovorím, to nie že zviera s tým testovať. Nikoho s tým netestovať," vyhlásil v januári v relácii Sobotné dialógy vtedajší premiér Igor Matovič.

Úrad pre verejné obstarávanie to skontroloval. Hmotným rezervám udelil pokutu, lebo tvrdí, že bol porušený zákon. "Ponuka nespĺňa požiadavky na predmet zákazky stanovený samotným kontrolovaným," povedal v júli predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Inými Slovami, jeden milión z trinástich miliónov testov zrejme nespĺňal kritéria danej súťaže. Hmotné rezervy sa ale bránia.

"Splnili sme všetky zákonné podmienky, a odborná komisia potvrdila, že aj štvrtá kúpna zmluva proste spĺňa podmienky," konštatoval v tom istom čase predseda rezerv Ján Rudolf. Hmotné rezervy sa odvolali. Aby bola pokuta právoplatná, musí ju potvrdiť, alebo zrušiť rada ÚVO.

Úrad pre verejné obstarávanie - v podstate jediná inštitúcia, ktorá môže klepnúť po prstoch, keď niekto neobstaráva zákonne. A práve zákon hovorí, že má rozhodnúť do 45 dní. A to sa nestalo.

"O tejto veci rada, ktorá sa skladá aj z externých členov menovaných vládou, opakovane rokovala, no k dnešnému dňu neprijala rozhodnutie,"
informovala hovorkyňa ÚVO Jana Zvončeková.


Dnes je to už 75. deň

Rada má mať 9 členov. Rozhodnutie musí odsúhlasiť aspoň 5 z nich. Lenže teraz ich nemáme ani 9 ale len 8. Tí sa dodnes nezhodli. Chýbajúceho člena navrhol vláde predseda úradu Hlivák. "Vláda ale zatiaľ tento bod nezaradila na rokovanie," podotkla hovorkyňa ÚVO Zvončeková.

Koncom septembra uplynie mandát ďalším dvom členom, čiže ich bude už len 6. A to je ešte menšia šanca, že sa nájde 5 zhodných názorov na to, či bol nákup testov rapigen v poriadku.

Sporné testy sú pritom len omrvinkou. Odvolacia rada má totiž na stole prípady za viac ako pol miliardy eur. V tomto prípade tak musí zasiahnuť vláda.

Najčítanejšie správy