Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Športovec Samo Andrejčík: Keď sa narodil, hýbal iba hlavou. Teraz patrí k najväčším svetovým talentom
Zdielať na

Športovec Samo Andrejčík: Keď sa narodil, hýbal iba hlavou. Teraz patrí k najväčším svetovým talentom

SNINA / Keď sa narodil, dokázal hýbať iba hlavou a takmer celé detstvo trávil v nemocniciach. Dnes patrí k najväčším svetovým talentom a z paralympiády v Tokiu sa vrátil ako náš najúspešnejší športovec. Dve zlaté medaily získal 25-ročný Samuel Andrejčík v hre boccia. Na súťažiach po celom svete ho sprevádza obetavá mama.

​Diagnóza, ktorá mu po narodení nedovolila hýbať sa, obetavosť, nesmierna láska rodičov, no aj veľa sĺz a zaťaté päste. Krok za krokom sa dnes 25-ročný Samuel Andrejčík dostal na najvyššie stupne víťazov. "Celé moje detstvo bolo popretkávané rehabilitáciami, operáciami, cvičením a moja vďaka patrí rodičom, lebo bez nich by som určite žiadny paralympijský šampión nebol," povedal dvojnásobný zlatý medailista z paralympiády Samuel Andrejčík.

Po úspešnej paralympiáde dvojnásobného zlatého medailistu v sprievode rodičov vítali fanúšikovia v jeho rodnom meste. Na každej súťaži Samuela sprevádza mama. Čerstvý inžinier, majster sveta, Európy a viacnásobný zlatý paralympionik patrí medzi svetovú špičku v boccii už niekoľko rokov. Prezradil nám, ako vyzerali posledné minúty pred finálovým zápasom v Tokiu. "Ocino ma podporoval z domu, tak sme si stále pred zápasom zavolali a mama bola so mnou v Tokiu. Pred každým zápasom mi popriala šťastie a dala mi krížik na čelo," vyjadril sa Samo. 25-ročný športovec spoznal hru boccia pred 11-timi rokmi. Na svoj prvý zápas nezabudne nikdy. "Samozrejme som hneď prvé kolo prehral, vypadol a išiel som domov," zaspomínal si Samo.

Naše nakrúcanie na chvíľu prerušilo milé stretnutie po rokoch. Sama zbadal jeho bývalý učiteľ zo strednej školy. "Samo, to je neskutočné, ja som nesmierne šťastný, z celého srdca ti to želám, chlape to je drina, namakal si sa," povedal učiteľ SPŠ Snina Michal Roman. Ani paralympijské hry v Tokiu sa nevyhli pandemickým obmedzeniam. Novinkou boli takzvaní covidoví asistenti, ktorých pridelili každému športovcovi. "Ďalšou zaujímavosťou bolo aj to, že nás každých 24 hodín testovali, takže mám za sebou 17 testov," prezradil Samo. Samuel Andrejčík získal zlato v súťaži jednotlivcov, aj v súťaži párov spolu s Michaelou Balcovou. "Boli aj ťažké chvíle, či v osobnom živote, či v športovom. Raz sme hore, raz dole, ale ja verím v to, že sa netreba vzdávať a bojovať za svoje sny," skonštatoval Samo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy