Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Posledné práce vrcholia: Pápež priletí už o pár hodín
Zdielať na

Posledné práce vrcholia: Pápež priletí už o pár hodín

ŠAŠTÍN / STRÁŽE - V Šaštíne momentálne organizátori finišujú s prípravami. Práve sem príde za pápežom približne 40 000 ľudí. Tí by mali prísť na pútnické miesto v predstihu, mesto sa totiž počas návštevy pápeža uzavrie.

Pri vstupoch do mesta Šaštín - Stráže budú rozmiestnené záchytné parkoviská. Ľudia sa už odtiaľto na miesto omše musia vydať pešo. "Najbližšie parkoviská sú zhruba 5 až 10 minút chôdze od areálu. Jedno z najvzdialenejších parkovísk je zhruba 30 až 35 minút chôdze," povedal organizátor akcie Martin Kráľovič. 

​Areál na poli, kde bude omša s pápežom sa otvorí už o desiatej hodine večer 14. septembra. Organizátori odporúčajú ľuďom prísť do Šaštína s dostatočným časovým predstihom, aby stihli prejsť cez kontrolné miesta, ktoré sa uzavrú o ôsmej hodine ráno.

"Poviem to tak. Ak príde väčšina ľudí napríklad o šiestej alebo o siedmej. Tak je veľká pravdepodobnosť, že nestihnú všetci prejsť bezpečnostnými kontrolami. Neradi, by sme urobili to, že sa ľudia nedostanú do areálu, aj keď majú vstupenky," zhodnotil situáciu Kráľovič. 

Ľudia si so sebou môžu vziať vodu ako aj jedlo. To si budú môcť ešte kúpiť na parkoviskách, no v rámci areálu už nie. "Na mieste budú cisterny s vodou," povedal. 

Pripravených je niekoľko stoviek prenosných toaliet, ako aj záchody aj so splachovaním. Či už pri vstupoch, alebo práve pri miestach, kde sú rozmiestnené toalety nebude chýbať aj dezinfekcia. "Podujatie bude, dovolím si povedať nadštandardne zabezpečené, čo sa týka zdravotnej starostlivosti. Budú tu dve vrtuľníkové záchranné služby. Niekoľko sanitiek a viac ako 100 záchranárov zo Slovenského Červeného kríža," uviedol Kráľovič. 

Ľuďom so zdravotným znevýhodnením budú pomáhať dobrovoľníci. Aj na požiadavku z Vatikánu budú v sektoroch najbližších k pápežovi. Ten prichádza v skromnosti a tak bude vyzerať aj pódium, na ktorom sa bude konať svätá omša.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy