Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na vstupe do Schengenu odhalili desiatky falošných potvrdení o očkovaní
Zdielať na

Na vstupe do Schengenu odhalili desiatky falošných potvrdení o očkovaní

SLOVENSKO–UKRAJINSKÁ HRANICA / Na stretnutie so Svätým Otcom sa chystajú aj naši východní susedia. Ukrajinských veriacich však na hraniciach čaká novinka. Slovensko totiž začalo uznávať aj Covid passy z Ukrajiny. V súvislosti so zmenou sa však objavilo aj viacero otázok. Na vstupe do Schengenu totiž odhalili za posledné obdobie takmer 40 falošných potvrdení o očkovaní.

Na stretnutie s pápežom Františkom sa k nám chystajú aj veriaci z Ukrajiny. Novinkou na hraniciach je to, že Slovenská republika po novom začala uznávať aj ukrajinské Covid passy. "Aktuálne máme v Prešove nahlásených dvoch biskupov, asi 15 kňazov a niekoľko desiatok veriacich z Ukrajiny," povedal hovorca Prešovskej gréckokatolíckej arcieparchie Michal Pavlišinovič.

Záujemcovia sa musia zaregistrovať ako zahraniční účastníci a sú povinní do systému nahrať svoj Covid pass. "Pre ich lepšiu informovanosť majú všetky pokyny preložené do ukrajinského jazyka," povedal Pavlišinovič. Mnohí Ukrajinci však dávajú prednosť stretnutiu so Svätým Otcom v Maďarsku, kam bude smerovať niekoľko autobusov s veriacimi. "Je to tak preto, lebo v čase keď katolícke farnosti Zakarpatská spustili organizáciu zájazdov, Maďarsko vyžadovalo iba PCR testy," vyjadrila sa ukrajinská novinárka Gabriela Brovdiov.

Na našich hraniciach čaká ukrajinských cestujúcich bežná kontrola, musia sa však zaregistrovať na webe e-hranica. Zmena v súvislosti s uznávaním ukrajinských Covid passov však vyvolala aj mnohé otázky. Na vstupe do Schengenu totiž za posledné obdobie odhalili takmer 40 falošných potvrdení o očkovaní. A prvé sa nedávno objavilo už aj na hraniciach so Slovenskom. "Aktuálne máme na oddelení analýzy cestovných dokladov na Riaditeľstve hraničnej a cudzineckej polície Sobrance evidované jedno falošné potvrdenie o vakcinácii," povedala hovorkyňa RHCP Agnesa Kopernická.

Ponuky na kúpu falošných Covid certifikátov sa objavujú na sociálnych sieťach. Cena za falošný dokument sa pohybuje od 500 do 3000 hrivien, čo je v prepočte od 15 po necelých 100 eur. "Podľa mňa to robia ľudia, ktorí sa boja očkovania, ale chcú ísť do zahraničia, tak preto potvrdenie sfalšujú," zhodnotil cestujúci z Ukrajiny. "V prípade, že súčasťou certifikátu o vakcinácii je aj QR kód, sú príslušníci Policajného zboru technicky vybavení na verifikáciu QR kódov," uviedla Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHCP Sobrance. Za falšovanie takéhoto potvrdenia hrozí na Ukrajine pomerne vysoký trest - a to tri roky odňatia slobody. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy