Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smutné výročie tragickej nehody vrtuľníka pri Banskej Bystrici: Zahynuli záchranári aj pacient
Zdielať na

Smutné výročie tragickej nehody vrtuľníka pri Banskej Bystrici: Zahynuli záchranári aj pacient

BANSKÁ BYSTRICA / Dnes je to päť rokov, čo záchranársky svet zasiahla zdrvujúca správa. Posádka vrtuľníka spolu s pacientom zahynula pri Banskej Bystrici. Lekárka, operátor i pilot pomohli zranenému. Naložili muža na palubu, ale po pár metroch letu sa stroj zrútil medzi stromy.

​Vo videu môžete vidieť posledné zábery vrtuľníka. V tej chvíli nikto netušil, že o pár minút záchranársky svet príde definitívne o svojich hrdinov. 7. september 2016 si ich blízki, priatelia či kolegovia budú navždy pamätať. Čas rany zahojí, ale pamäť nevymaže a bolesť ostáva. "Uplynulo päť rokov od momentu, kedy sme navždy stratili troch úžasných kolegov, kamarátov a záchranárov, ktorí tak veľmi chceli pomôcť a zachrániť, ale, žiaľ, to poslanie sa im už v tomto prípade nepodarilo naplniť. Spolu s nimi zahynul aj pacient," vyjadrila sa Zuzana Hopjaková, hovorkyňa VZZS ATE Poprad.

Aj po rokoch je stále ťažké prijať fakt, že odišli tí, ktorým mnohí vďačia za život. Že záchranári sú tiež zraniteľní a smrteľní. "Záchranár pri výkone svojho povolania myslí na to, ako zachrániť život tomu druhému, alebo ako mu pomôcť, málokedy myslí na seba. A práve v takých chvíľach si človek uvedomí, aký je zraniteľný," skonštatoval Jozef Janiga, riaditeľ HZS. Hovorí sa, že každý je nahraditeľný, ale ten, kto stratil milovaného človeka, vie, že to vôbec nie je pravda. Aj táto trojica skvelých profesionálov bola výnimočná a ľudsky nenahraditeľná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy