Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Tvrdé rokovania ministrov s rezortom financií. Do šiestich týždňov musí byť na stole budúcoročný rozpočet
Zdielať na

Tvrdé rokovania ministrov s rezortom financií. Do šiestich týždňov musí byť na stole budúcoročný rozpočet

BRATISLAVA / Do 15. októbra musí rezort financií predložiť do parlamentu návrh rozpočtu na budúci rok. Ostáva teda necelých šesť týždňov. Ministri priznávajú, že niekoľko debát s rezortom financií o tom, koľko by chceli pre tie svoje, už majú za sebou. A nie vždy to vraj to bola vecná debata o argumentoch.

"Predpokladám, že rokovania s ministerstvom financií budú veľmi ťažké a možno aj vášnivé," skonštatoval minister sociálnych vecí Milan Krajniak.

"Debaty tak ako keď bol pán minister Heger, tak ako je teraz pán minister Matovič, vždy boli vášnivé," uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

O niečo inú rétoriku mal pred štvrtkovým prvým oficiálnym rokovaním minister dopravy. "Budem žiadať, prosiť, apelovať," vyhlásil Andrej Doležal.
Nejde o fazuľky a už vôbec nie o drobné. Aj preto sa vraj šéfovia rezortov nebáli niekedy zodvihnúť hlas, keď bolo treba. Majú totiž úplne jasno, kde chcú pridať a hlavne prečo. "Viete, že sme sa aj v pláne obnovy zaviazali urobiť mnohé kroky. Všetky kroky si vyžadujú aj spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu," uviedol Krajniak.

"Absolútna priorita je stabilizovať železničný sektor, čo sa týka líniových stavieb cestných, budem žiadať, aby Slovenská správa ciest dostala väčší rozpočet, no a NDS, opäť budem apelovať, aby sme investičný rok nezačali s nulou v rozpočte. Čo je to za nezmysel?" vyhlásil Doležal.


V prípade ministerstva zdravotníctva zaznela len jedna požiadavka. "Z môjho hľadiska je prioritou zvyšovanie platov zdravotníkov a zdravotných sestier," vyslovil šéf rezortu Vladimír Lengvarský.

Podobne je to aj v rezorte školstva. "Diskutujeme o navýšení platov učiteľov. Druhá naša priorita je po 10 rokoch konečne zvýšiť normatív a zvýšť prevádzkový normatív, aby sme mohli obnovovať vnútro prevádzky, aby sme mohli  obnovovať budovy, a aby sme konečne mohli vybudovať aj infraštruktúru športu," povedal Gröhling.


Obdobie pandémie nebolo o šetrení. Aktuálne sa valiaca tretia vlna má byť ale poslednou. A evidentne s tým rátajú aj ministerstvá, ktoré presne vedia, kde by sa mohlo ušetriť a kde chcú ušetriť oni. "Do líniových stavieb v Českej republike sa plánuje dať 5 miliárd eur, my ani jednu. Takže určite nebudem súhlasiť so škrtaním výdavkov v oblasti líniových stavieb a o ostatných kapitolách sa môžeme baviť,"  uviedol minister dopravy Andrej Doležal.

"V našom rezorte sme znižovali napríklad na mzdových nákladoch o 10% a súčasne sa snažíme, čo najviac prostriedkov, ktoré chceme dať na pomoc ľuďom hľadať z eurofondov,"  skonštatoval minister práce Krajniak.


Samozrejme toto nie sú všetky ministerstvá, tých je celkovo 14, a tak je jasné že kategória, koľko by chceli dostať narastie ešte o ďalšie a určite nie malé financie. Či sa šéfovia rezortov zhodnú na svojich požiadavkach bude jasné v najbližšie dni. Jedno je však isté, debaty o rozpočte boli vždy búrlivé, stačí si len spomenúť na tú májovú v parlamente o navýšení.  Pri nej poslanec Suja vylial do tváre ministra Matoviča pohár vody so slovami: "takúto studenú sprchu dávate všetkým občanom Slovenskej republiky."


Rezorty ale studenú sprchu od ministra financií však rezorty neočakávajú. "Vedia vopred o všetkých našich požiadavkach a prioritách," poznamenal Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy