Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obavy o nemocnicu v Snine? Naša najvýchodnejšia nemocnica je podľa poslancov prešovskej župy v ohrození
Zdielať na

Obavy o nemocnicu v Snine? Naša najvýchodnejšia nemocnica je podľa poslancov prešovskej župy v ohrození

SNINA / Medializované správy o zrušení viacerých nemocníc na Slovensku privádzajú lekárov aj pacientov do veľkej neistoty už niekoľko mesiacov. Ministerstvo zdravotníctva doteraz nezverejnilo žiaden konkrétny zoznam. V ohrození je podľa poslancov prešovskej župy aj naša najvýchodnejšia nemocnica v Snine, ktorá slúži vyše 40-tisíc obyvateľov.


"Cez 42 percent obyvateľov nebude mať zabezpečenú akútnu zdravotnú starostlivosť do 30 minút," myslí si miestna župná poslankyňa Nadežda Sirková. V prípade transfomácie sninskej nemocnice na komunitnú by sa podľa vedenia viac ako 15 tisíc obyvateľov nedostalo k lekárom včas.

"Kde títo ľudia pôjdu v sobotu a v nedeľu chirurgickí pacienti? Budú cestovať 70 kilometrvo? Pôdju ženy z Uliča rodiť 70 kilometrvo do Humenného? Do Michaloviec, do Vranova?" pýta sa konateľ nemocice Snina, Andrej Kulan.

Podľa poslankyňe Sirkovej veľa obyvateľov, hlavne starších, tu žije osamelo, tak nie je možné, im nemocnicu, vzdialiť ešte viac. Na pripravovanú optimalizáciu nemocníc už zareagoval aj ZMOS. "Podmienka dojazdu záchrannej zdravotnej služby nie je nijako garantovaná, čo môže byť v spojení s navrhovanými zmenami vážny problém pre regióny kde je zlá dopravná obslužnosť," skoštatoval ústredný riaditeľ kancelárie Michal Kaliňák.

"Máme také isté právo na zdravotnú starostlivosť ako majú všetci obyvatelia Slovenska," vyhlásila poslankyňa PSK Nadežda Sirková.


Rezort zdravotníctva zareagoval v tomto prípade nasledovne: "Ubezpečujeme, že každý človek žijúci v akomkoľvek regióne na Slovensku bude mať dostupnú, včasnú, kvalitnú zdravotnú starostlivosť."

Nemocnica v Snine je koncovou nemocnicou pri schengenskej hranici, ktorá spolupracuje s hraničnou políciou a poskytuje zdravotnú starostlivosť aj cudzincom.
"Migranti prechádzajú cez zelenú hranicu, je prvou nemocnicou, ktorá ošetruje takýchto ľudí," uviedla poslankyňa Sirková.

Zatiaľ, čo poslanci Prešovského samosprávneho kraja už teraz bojujú za zachovanie ohrozených nemocníc, ministerstvo zdravotníctva stále konkrétny zoznam nezverejnilo. Sninská a ďalších osem nemconíc na východe Slovenska tak zaostávajú stále v neistote.

"Ubezpečujeme, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude, v horizonte niekoľkých rokov sa budú transformovať len niektoré lôžka, napríklad na doliečovacie lôžka,"  uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Absolútne s tým nesúhlasíme, nielen ja ako starostka obce na schengenskej hranici ale taktiež všetci starostovia nesúhlasíme, aby sninská nemocnica prešla na typ komunitný," uzavrela poslankyňa Sirková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy