Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hasiči zistili príčinu rozsiahleho požiaru podnikateľského centra Strojár v Košiciach
Zdielať na

Hasiči zistili príčinu rozsiahleho požiaru podnikateľského centra Strojár v Košiciach

KOŠICE / Rozsiahly požiar podnikateľského centra Strojár v Košiciach vypukol ešte v júni. Dym a plamene vyhnali asi 40 ľudí z bytov či kancelárií. Hasiči už príčinu poznajú, polícia ešte stále prípad prešetruje.

Čierny hustý dym, ktorý sa valil z podnikateľského centra vystrašil ľudí, ktorí sa v budove nachádzali. Evakuovať museli vtedy aj malé dvojčatá.
Dym sa valil z bočnej strany budovy a bolo ho vidieť zdiaľky. Požiar vypukol na 6. poschodí.

"Tento dym sa šíril prostredníctvom schodiska na vyššie podlažia," povedal z miesta nehody Okresný riaditeľ HaZZ Košice Tomáš Berztei.


Hasiči museli evakuovať pomocou výškovej techniky asi 4 ľudí, zvyšní štyridsiati utekali po schodisku. Hustý dym sa valil do miestnosti cez škáry medzi dverami. "Už sa ťahalo dosť veľa dymu do bytu, som s nimi musela ísť na okno aby sa nenadýchali deti," povedala mama dvojčiat.

 Podľa dostupných informácii horieť začalo na verejnom balkóniku, ktorý slúžil ako fajčiareň. Problémom bol plastový stôl, ktorý sa začal topiť a tak spôsobil hustý čierny dym. V blízkosti boli aj rôzne horľavé predmety ako napriklad matrac na chodbe. "Príčinou vzniku požiaru bolo zapálenie horľavého materiálu nachádzajúceho sa na 5. nadzemnom podlaží objektu neuhaseným ohorkom z cigarety," skonštatoval zisťovateľ príčin požiarov OR HaZZ Košice, Jozef Balint.


Keďže sa v objekte nachádzalo viac ako 7 ľudí, policajti už aj začali trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. Vyšetrovanie polície však na konci ešte nie je. "Do trestného konania bol pribratý znalec z odboru stavebníctva. V súčasnosti vo veci prebieha objektivizácia vzniknutej škody. Vyšetrovanie udalosti naďalej pokračuje," uviedla policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Predbežne vyčíslená škoda na mieste bola približne 18-tisíc eur. Hasičom sa vďaka rýchlemu zásahu podarilo uchrániť viac ako 2-milióny eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy