Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Povodne za posledné roky spôsobili u nás škody za miliardu eur. Starostovia bijú na poplach
Zdielať na

Povodne za posledné roky spôsobili u nás škody za miliardu eur. Starostovia bijú na poplach

BRATISLAVA / Jedna miliarda eur. To je výška škôd, ktorú na Slovensku za posledné roky spôsobili povodne. Starostovia bijú na poplach. Tvrdia, že treba zabrať v oblasti prevencie a kritizujú vodohospodárov. Tí s tým súhlasia, ale zároveň upozorňujú na to, že majú málo zamestnancov, starú techniku a príliš málo peňazí.

Presne pred rokom po sebe živel na Hornom Zemplíne zanechal spúšť, ktorú samosprávy odpratávali týždne. A platili to z vlastného vrecka.

"Zatiaľ ešte tieto prostriedky refundované nemáme," informoval Miloš Meričko, primátor mesta Humenné. Podľa štatistík ZMOSu iba za posledných desať rokov rátajú samosprávy škody na povodniach vo výške jednej miliardy eur. V Košeckom Podhradí rátajú škody na úrovni milióna eur, pričom ich ročný rozpočet je 400 tisíc. "Pre nás sú tieto škody, že sa z nich nespamätáme ani za 20 rokov. Apelujem na pomoc štátu, aby nám pomohol prefinancovať. Bohužiaľ, takto to je, keď sa nerobia opatrenia z hľadiska prevencie," vyjadril sa starosta Košeckého podhradia, Rastislav Čepák. 

A kritizujú Slovenský vodohospodársky podnik. "Osem rokov sme žiadali, aby to nejako vyčistili. Po povodni sme to v spolupráci s vodohospodárskym podnikom odpratali za jeden deň. Keby preventívne veci robili počas tých rokov tak nemusí dochádzať k toľkým povodniam," konštatoval František Matušík, starosta obce Domaniža. 

"V Zborove sme vyhlásili 3x tretí povodňový stupeň. Ešte ani raz neprišli, nie z toho titulu, že nechcú, ale preto, že nemajú ľudí," vysvetlil starosta obce Zborov, Ján Šurkala. 

Podľa SVP je kritika oprávnená. To, že je podnik technicky aj personálne poddimenzovaný, konštatoval aj Najvyšší kontrolný úrad. Jeden zamestnanec má v pôsobnosti aj viac ako 100km úsek. "Ak majú jeden bager na úrovni celého kraja, tak nemôžu zasiahnuť tam, kde to potrebujeme. Čím neskôr prídu, tým väčšie škody na majetku sú spôsobené," reagoval ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS, Michal Kaliňák. Podľa ZMOSU bude kľúčové čerpanie peňazí z Plánu obnovy. Realizáciu protipovodňových stavieb im komplikujú administratívne procesy. SVP sa preto usiluje o legislatívne zmeny. "Bol príklad, kedy 6 rokov trvali administratívne úkony a výstavba opatrenia 6 mesiacov," uviedol príklad Marián Bocák, hovorca SVP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy