Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Slovensku je približne 58 tisíc rodín slobodných rodičov, ktoré sa prepadli do pásma chudoby. Pandémia to zrýchlila
Zdielať na

Na Slovensku je približne 58 tisíc rodín slobodných rodičov, ktoré sa prepadli do pásma chudoby. Pandémia to zrýchlila

HUMENNÉ / V chudobe žije veľa detí. A ak sa o ne stará iba jeden rodič, ich situácia je zvyčajne ešte ťažšia. Organizácia, ktorá sa venuje pomoci jednorodičom hovorí až o dvesto tisíc deťoch, ktoré aj pre pandémiu ohrozuje chudoba. Osamelými rodičmi pritom nie sú len matky, ale aj otcovia, ktorí sa sami starajú o deti. Medzi takzvaných jednorodičov patrí aj pán Jozef z východného Slovenska. Vyžiť musí z 300 eur, ktoré dostáva ako náhradné výživné.

Pán Jozef sa o svoje tri deti stará úplne sám už viac ako štyri roky.

Pre otca troch detí je nájsť si prácu nemožné, ráno ich odprevádza do školy aj do škôlky. Popoludní ich musí vyzdvihnúť. Medzitým varí, upratuje aj žehlí. Rodina žije z mesiaca na mesiac. "34 eur mi ostáva na mesiac," priznal otec troch detí, Jozef Žinčák. Trom malým súrodencom musí nahradiť mamu aj otca. Je pre ne všetkým a aj počas nakrúcania bolo jasné, že v tejto skromnej izbe síce chýba množstvo vecí, no láska určite nie. "Na výlet by s nimi človek išiel, ale nemá za čo, kamaráti a spolužiaci išli na dovolenky a oni len tu keď niečo vybavím," povedal Jozef. 

V malej garzónke Jozef varí, starší syn a dcéra sa tu učia, hrajú aj spia. "Prial by som im väčší byt, lebo nie je možné v takej malej garzónke bývať. A to je chlapec aj dievčatá a keď začnú dospievať, nemajú súkromie, spíme dvaja na jednej posteli," vysvetlil Jozef. 

Najviac domácností na hranici chudoby je na východnom a strednom Slovensku. V Banskobystrickom a Prešovskom kraji. "Rodina z východného Slovenska je typickým príkladom jednorodičovskej domácnosti, kde rodič sa aj snaží zohnať si aj prácu, ale je na trhu práce diskriminovaný práve kvôli tomu, že sám vychováva deti," konštatovala riaditeľka a zakladateľka Jeden rodič, projekt Rabaka, Eva Marková. 

Jednorazová finančná pomoc v maximálnej výške 333 eur, ktorou štát v auguste podporil najviac ohrozené rodiny je pre jednorodičov len krátkodobou pomocou. "Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatili tento príspevok na viac ako 15 000 detí, pričom podporených bolo viac ako 6 500 domácností v celkovej výške viac ako 5 000 000 €," uviedla Marianna Šebová z kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVAR SR.

Rodinám by podľa riaditeľky organizácie, ktorá sa venuje jednorodičom najviac pomohli systémové riešenia. "Aj napíše osamelý rodič žiadosť o zaradenie dieťaťa do predškolského zariadenia a uvedie, že je osamelý rodič, neznamená to, automaticky kladne posúdenú túto žiadosť o zaradenie dieťaťa do predškolského zariadenia a stretávame sa aj s tým, že táto žiadosť bola zamietnutá a tým pádom rodič nemohol zobrať pracovnú ponuku," konštatovala riaditeľka Eva Marková. "Téma ďalšej fázy pomoci rodinám a vyplácania jednorazového príspevku bude predmetom diskusie partnerov na najbližšej koaličnej rade," reagovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy