Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Národný ústav detských chorôb otvára pracovisko magnetickej rezonancie s novým prístrojom
Zdielať na

Národný ústav detských chorôb otvára pracovisko magnetickej rezonancie s novým prístrojom

BRATISLAVA / Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave otvára pracovisko magnetickej rezonancie s novým, moderným MR prístrojom. Financovaný je z kapitálových výdavkov Ministerstva zdravotníctva SR.

Ako na utorňajšej tlačovej konferencii informoval riaditeľ ústavu Peter Bartoň, ide o najmodernejší prístroj magnetickej rezonancie, ktorý je zároveň jedinečný svojho druhu na Slovensku. Výrazne skráti jednotlivé vyšetrenia a umožní tiež rozšíriť spektrum diagnostických vyšetrení.

Prístroj podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského prispeje k skvalitneniu zdravotnej starostlivosti pre detských pacientov, urýchlia sa aj niektoré procesy vo vyšetrovacích zložkách. „Verím, že je to iba začiatok lepšej spolupráce a investícií do nášho zdravotníctva, ktoré je v tomto prípade určené primárne pre detského pacienta,“ doplnil. Ako dodal štátny tajomník rezortu Kamil Száz, veľmi dôležité je, že sa čakacia doba na vyšetrenia pre deti skráti asi o polovicu. „To je veľmi dobrým indikátorom pre takú kvalitnú nemocnicu, ako je Národný ústavdetských chorôb,“ podotkol.

Kratšia doba vyšetrenia u detských pacientov je podľa riaditeľa NÚDCH nesmierne dôležitá vzhľadom na to, že doteraz museli veľa vyšetrení vykonať v celkovej anestéze. Tým, že budú vyšetrenia o polovicu kratšie, anestéza už nebude nevyhnutná. Tým pádom budú môcť vyšetriť viac pacientov denne. „NÚDCH je v súčasnosti najväčšou detskou nemocnicou v rámci strednej Európy. Mojím cieľom a víziou je v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva urobiť z nej najmodernejšiu a najlepšiu detskú nemocnicu v rámci strednej Európy,“ dodal jej šéf.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy